Anställda på Norrtäljeanstalten är inte misstänkta
Det finns inga misstankar mot att anställda på Norrtäljeanstalten har deltagit i fritagningen av Peter Bottany, Mårten Tammiharju och Tony Palmroth.Det säger vice chefsåklagare Lena Bergenstråle till UNT.
Lena Bergenstråle tar ställning i åtalsfrågan senast 26 augusti.
I dagarna har polisen inlett förundersökningen mot den kvinna på Norrtäljeanstalten som i samband med fritagningen av de tre internerna smugglade in en mobiltelefon på anstalten.
Inga misstankar mot anställda
Det är kriminalvården som polisanmält händelsen men Lena Bergenstråle är mycket tveksam till om ärendet kommer att leda till åtal. Kvinnan är misstänkt för tjänstefel.
— Min uppfattning i nuläget är att kvinnan inte på något sätt deltagit i frigivningen av de tre männen, säger Lena Bergenstråle och betonar att det inte heller finns misstankar mot att andra anställda skulle vara inblandade i rymningen.
Kan ha använt vanlig telefon
— Fritagningen var ett precisionsarbete som genomfördes under loppet av omkring trettio sekunder. Rymmarna måste därför ha kommunicerat med de två män som de fick hjälp av från utsidan vid fritagningen säger Lena Bergenstråle som inte utesluter att verktyget för kommunikationen var en mobiltelefon.
— Men rymningen kan också ha planerats och genomförts på annat sätt. Internerna har ju tillgång till fast telefon på anstalten, så det kan ha planerats med vanlig telefon.
Runar Hellström i Norrtäljeanstaltens ledning säger att det alltid varit förbjudet sedan flera år för anställda att ta med sig privata mobiltelefoner in på området.
Helt stopp för mobiler
Men enligt uppgifter till UNT har anställda utan problem kunnat ta med sig sina egna mobiler till jobbet utan visitationer. En anställd uppger att han aldrig visiterats för att ha mobiltelefon och har därför trott att det var tillåtet att ta med sig mobilen.
— Det kan ha hänt, men då har telefonerna varit noga identifierade. Med början den här veckan visiteras alla, från och med nu är det helt stopp för anställda att ta med sig sina egna mobiler, säger Runar Hellström.
Misstänkt för tjänstefel
Som UNT berättade för några dagar sedan har metalldetektorer installerats för inpasseringskontroll av alla, även anställda.
Den kvinna som jobbat som vikarierande kriminalvårdare på anstalten sade själv upp sig efter inblandning i smuggling av mobiltelefoner.
För ett par veckor sedan åtalade Lena Bergenstråle en anställd man på Norrtäljeanstalten misstänkt för tjänstefel för att han smugglat in en mobiltelefon på anstalten.
Rättegång väntar.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!