Akademiker kan lyfta detaljhandeln
Företag - nu är hög tid att anställa akademiker i detaljhandeln!Med fler akademiker skulle detaljhandeln få ett lyft. Då skulle standarden höjas, säger Maija Wallin och Linda Jonsson som studerar vid den Nordiska detaljhandelslinjen i Norrtälje.
Detaljhandeln måste få ett annat synsätt på akademikernas roll i företagen. Anställ fler akademiker, säger Maija Wallin och Linda Jonsson.
Foto: Christer Bergström
—Det måste till ett annat synsätt bland företag. Fortfarande gäller traditionen; att anställa folk som har praktisk erfarenhet. Akademiker skulle komplettera den praktiska erfarenheten med teoretiska kunskaper på ett fint sätt. Vi får inte heller glömma bort att akademiker ofta har praktisk yrkeslivserfarenhet, säger Maija Wallin.
I går, onsdag, hölls Detaljhandelns managementdag på Campus Roslagen.
Föreläsningar hölls av bland andra professorerna Daniel J Tones om Företagens roll i konsumenternas köpupplevelse och Evert Gummesson om Kunden i nätverkssamhället.
Stipendieregn
I anslutning till managementdagen delades stipendier ut till bästa uppsatser inom den Företagsekonomiska institutionen vid Stockholms universitet.
Maija Wallin och Linda Jonsson kom på delad andraplats och fick dela på 10 000 kronor för uppsatsen om Akademikernas framtid inom detaljhandeln. Det vinnande bidraget gick till Andreas Lundins uppsats om hur leverantörer och detaljhandeln samverkar.
Som blivande akademiker är Maija Wallin och Linda Jonsson smått bekymrade över att detaljhandeln mal på samma sätt man gjort i långa tider: Man ska lära sig jobbet från golvet och sedan klättra därifrån.
—När akademiker anställs får de oftast ekonomitjänster. Men akademiker har en given plats även i andra tjänster. För att på ett konkurrenskraftigt sätt möta den snabba utvecklingen och internationalisering på handelsmarknaden anser vi att akademiker i framtiden kan komma att få en allt viktigare roll inom branschen.
Behöver ny kunskap
De båda studenternas uppsats visar att detaljhandelns aktörer ser ett behov av ny kunskap i och med den utveckling som sker inom handeln.
—Företagen vi intervjuat anser att akademikernas kunskap kommer att behövas. Samtidigt visar företagen en tveksamhet att verkligen ha viljan att genomföra det i praktiken. Vi hoppas bidra till att förändra det traditionella synsättet och att vi får ser fler akademiker i företagen, säger Maija Wallin.
År 2003 var 284 885 personer förvärvsarbetande inom detaljhandeln. 4 procent av dem hade en eftergymnasial utbildning på 3 år eller längre vilket motsvarar 13 089 personer.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!