Därför blinkade lampor – beskrivs som "chockvåg"

I kväll kan det bli säsongens sista norrsken över Uppsala. Trots sommarens ljusa kvällar kan en massiv geomagnetisk storm innebära grönt skimmer på himlavalvet.

Norrsken över centrala Uppsala (arkivbild)

Norrsken över centrala Uppsala (arkivbild)

Foto: Cosmin Ignat, läsarbild

Norrsken2024-05-10 21:41

Enligt flera olika bevakningstjänster träffas jorden just nu av en massiv geomagnetisk storm. 

Vanligast är att norrsken syns bäst på vintern då kvällarna är mörka. I maj brukar säsongen för norrskensskådning anses vara över, men kvällens förhållanden kan innebära att det gröna skimret syns ändå. 

Norrsken kan komma och gå med korta intervaller, vilket innebär att det alltid är svårt att göra prognoser. Men enligt experten Carl Bergstrand, som driver Facebooksidan "Norrsken", har jorden träffats av en "chockvåg" som bäddar för mycket goda förhållanden.

Under kvällen har flera Uppsalabor rapporterat om störningar i elnätet, blinkande lampor och elektronisk utrustning som strular. Olika former av elektroniska störningar är en förekommande bieffekt av stora geomagnetiska stormar likt den som träffar jorden under kvällen.

– Beroende på hur kraftig en solstorm gör det att det kan skapa en hel del störningar i till exempel telekommunikation, nätverk och internet till exempel, förklarar Cristopher Greenland på SMHI.

Han berättar också att man har extra stor chans att få syn på norrskenet om man befinner sig i Uppsala.

– För att man ska se norrskenet gäller det att det inte ska vara mycket moln som breder ut sig på himlen. I Uppsala till skillnad från övriga delar av södra Sverige är det bara höga slöjmoln, så era förutsättningar är bättre.

Ser du norrskenet? Skicka in dina bilder till oss på 72018@unt.se!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!