Stadium Groups vd Karl Eklöf har ett tydligt datum i huvudet då allt ställdes på ända. 11 mars. Han säger att det finns ett före och ett efter 11 mars.
– På många sätt hade jag fel. Jag trodde inte att viruset skulle få den här påverkan. Det tror jag egentligen ingen trodde. Men efter 11 mars har världen helt förändrats. Det är sorgligt och det är oerhört tufft. För samhället. För oss. Ingen vet vad som ska hända. Men det är säkert att världen inte blir som den varit. Inte på länge.
Stadiumbutikerna har tappat extremt många besökare sedan 11 mars, berättar Karl Eklöf. Han talar om 60 procent i Sverige. Han ser också att tappet i omsättning är nästan lika mycket, nästan 50 procent.
– Värst är det i Stockholm om vi pratar om i Sverige. I Norge har försäljningen gått ner ännu mer än i Sverige. Där handlar det om 80 procents nedgång och där inledde vi nyligen en satsning. I Finland är det nästan lika tufft. Där är nedgången i försäljning 75 procent. Och i Helsingfors är i princip allt stängt. I Tyskland är butikerna helt stängda. Det är otroligt tuffa siffror och vi måste göra något åt det, säger Karl Eklöf.
För att möta denna stora nedgång har bolaget vidtagit flera åtgärder som han beskriver som tuffa för bolaget och för var och en som drabbas av dem. Han beskriver åtgärderna som något företaget aldrig har behövt göra. Inte i den här omfattningen. Han kallar det för "en historisk kris".
– En stor kostnad för oss är personalen. Även om jag ser dem som en av våra största tillgångar. Men fakta är fakta. När vi tappar i försäljning påverkar det företaget och vi måste göra något åt det. 653 personer, det motsvarar ungefär 200 tjänster, får inte fortsätta i Sverige. Det rör sig om vikariat, provanställningar och visstidsanställningar eller andra tjänster som inte är fasta. Vi har också korttidspermitterat 1000 personer. Anställda får gå ner i tid. Det omfattar alla delar av företaget. Även ledningsgruppen, säger han.
Enligt Karl Eklöf handlar företagets strategi mest om att överleva just nu. Även om man håller projektplaner vid liv. Han säger att mycket av hans jobb under den senaste tiden har handlat om att skriva brev till fastighetsägare. Fastighetsägare som han anser ha stor makt över hur näringslivet ska se ut i framtiden. Om galleriorna ska ha några butiker. Om Norrköping ska ha ett levande centrum.
– Jag gick igenom Norrköpings centrum i går och in i Spiralen. Det är fruktansvärt det man ser nu. Stängda butiker med neddragna galler. Jag ser att det finns en risk för en total utslagning av näringslivet. Det är därför jag skriver till fastighetsägare för att vi måste få till avtal som är hållbara nu när försäljningen rasar. Vi har 168 kontrakt på hyror. Du förstår att det är stora summor på hyror som vi betalar varje månad. Jag har skrivit brev till samtliga fastighetsägare och hoppas på att vi kan närma oss varandra. Jag uppfattar det som att man lyssnar. Man borde göra det. Om man inte vill ha en utslagning, säger han.
Han tycker att det finns bra delar i de paket som Regeringen med stödpartierna har presenterat. Samtidigt är han frustrerad. Han och Stadium har svårt att överblicka vad alla stöd skulle innebära. Och en del av stöden uppfattar han inte ens som stöd.
– För oss stora företag finns det en anståndsavgift för att skjuta på arbetsgivaravgiften. Den kostnaden är stor. Och den känns ännu större i det läge som är nu. Varför ska vi som har många anställda betala stora summor när mindre företag slipper avgiften? Jag ser att det finns en risk att flera större företag får svårt att överleva krisen, säger han.
Hur kommer det att gå för er?
– Vi ska fan i mig ta oss ur det här. Det är det vi jobbar med nu. På alla fronter. Men visst kommer det att bli tufft. Det kommer vi se i år och nästa år. En del i detta är också att förbereda oss på tiden efter corona. Just nu jobbar vi på att flytta produktion från länder runtom Kina till Kina. För där är mycket av verksamheten öppen igen. Kan vi ha produktion i gång kommer vår återhämtning kunna gå snabbare tror jag.
Hur har coronahotet påverkat dig personligen?
– Jag skulle kunna säga att jag mår bra. Jag är inte sjuk. Men allt det här som hänt på bara några veckor har vänt upp och ned på världen. Man blir orolig och undrar förstås hur det ska gå? Men jag är samtidigt optimistisk. Jag tror att det ska gå att ta sig igenom det här, säger Karl Eklöf.