Sjuksköterskor larmar: "Sambon följer med på jourjobb"

Rädsla att åka ensam på nattliga vårduppdrag gör att sjuksköterskorna på den specialiserade palliativa hemsjukvården i norra Uppland tvingar sambor och makar att följa med. Nu kräver de åtgärder eller att nattverksamheten stängs ned.

Anna Åström är vice ordförande i Vårdförbundet i Uppsala län och huvudskyddsombud.

Anna Åström är vice ordförande i Vårdförbundet i Uppsala län och huvudskyddsombud.

Foto: Bilbo Göransson

Norduppland2022-01-24 06:30

– Detta är tyvärr verklighet för våra medarbetare i Tierp, säger Anna Åström, vice ordförande och huvudskyddsombud för Vårdförbundet i Uppsala län.

Förutom en ordinarie arbetstid på 40 timmar per vecka har varje sjuksköterska jourtid tio timmar i veckan, som är förlagd nattetid med ensamarbete.

– Det är i samband med jouren det skapas oro hos sjuksköterskorna när de får patientlarm och ensamma måste ta bilen och åka ut mitt i natten på mörka och hala vägar och kanske kollidera med djur. Detta gör att flera tvingar sambor och äkta hälfter att följa med, säger Anna Åström.

Enligt Åström saknas även ordentliga säkerhetsrutiner för jourarbetet.

– Vi vill att sjuksköterskorna ska kunna anmäla till någon när man startar, vart man ska och när man är klar med uppdraget. I dag är rutinerna otillräckliga.

undefined
Anna Åström är vice ordförande i Vårdförbundet i Uppsala län och huvudskyddsombud.

En så kallad paragraf 6:6 anmälan enligt Arbetsmiljölagen har i dagarna lämnats in till Arbetsmiljöverket med krav om konkreta åtgärder eller nedstängning av verksamheten.

– Vi har sedan 2019 lyft de här problemen med arbetsgivaren och vi upplever att man lyssnar på något sätt, men sedan händer ingenting, menar Anna Åström.

Basen för den specialiserade palliativa hemsjukvården (SAH), som svarar för vård av svårt sjuka patienter i livets slutskede, finns på vårdcentrum i Tierp. 

undefined
Oro och rädsla för att åka ensam på vårduppdrag på natten gör att sjuksköterskorna på den palliativa hemsjukvården i norra Uppland tvingar sambor och äkta hälfter att följa med. Nu kräver de åtgärder.

Den består av läkare, sjuksköterskor, fysioterapeut och kurator som tar hand om patienter i kommunerna Tierp, Östhammar, Älvkarleby och Heby. Verksamheten är bemannad dygnet runt med sjuksköterskor. 

Den tillhör i dag verksamhetsområde geriatrik på Akademiska sjukhuset. Där pågår en verksamhetsöversyn som bland annat innefattar den specialiserade palliativa hemsjukvårdens hemvist samt rutiner i verksamheten.

Tidningen har pratat med sjuksköterskor som arbetar i verksamheten. De bekräftar bilden och förklarar att de levt med detta i flera år. I somras berättade tidningen att hemsjukvården stängdes under fyra veckor på grund av sjuksköterskebrist.

– Vi vill att det anställs fler sjuksköterskor och att det tas fram nya och tydliga säkerhetsrutiner för jourverksamheten nattetid, säger en sjuksköterska som vill vara anonym.

Tidningen har varit i kontakt med Carina Jangborg, verksamhetschef på geriatriken, som avböjt att kommentera med hänvisning till den pågående översynen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!