Njut av att rätta in dig i ledet

Johanna Åberg Lundén är kulturchef som gillar vardag.

18 augusti 2019 04:00

Johannas söndag

Under veckan som gått ökade cykeltrafiken stadigt på min väg till jobbet. Det var uppenbart att många började jobba igen efter ledigheten – och ännu fler blir de imorgon. Är du kanske en av alla dem som denna söndag upplever din sista dag på semestern? Njut av den, men passa också på att njuta av att alla rutiner snart börjar igen. Det kan vara svettigt för många, med hämtningar och lämningar av barn, storhandling, middagar som snabbt ska på bordet, jobbmöten och projektstarter. Men samtidigt: Du behöver inte längre uppfinna varje dag helt själv, utan det är bara att rätta in sig i ledet. Det finns en avslappning i det också. På ett helt annat sätt än den avslappning man finner i hängmattan, förvisso, men ändå...

Dagens rätt och dagens tips

Korv stroganoff (bra till matlådan)

4 port. Strimla 400 g falukorv, fräs i olja i gryta tillsammans med 1 stor finhackad lök i ett par minuter. Låt ett par rejäla nävar strimlad vitkål och 1 strimlad röd paprika fräsa med mot slutet. (Vitkålen ska gärna behålla lite stuns.) Tillsätt 2–3 msk tomatpuré och 1 msk soja, tillsammans med 2 dl creme fraiche och 1 dl grädde. Låt puttra i 10 min, krydda med paprikapulver, salt och peppar. Servera med råris.

Jazz. ”Amanda Ginsburg har tagit ett jättesprång i sin utveckling och tänker inte låta det stanna med det”, skrev UNT:s Per Åberg om jazzartistens konsert på Katalin i mars. Nu är hon tillbaka igen, men denna gång utomhus. Parksnäckan, kl 19.

Finalkonsert. Lisa Nilsson avslutar en späckad Rasbo kulturvecka tillsammans med gitarristerna Mats Bergström och Mattias Torell. Rasbo kyrka kl 18.

Prova på parkour. Sista chansen för Uppsala Parkourförenings sommar-prova-på-parkour i Gränby. Sara Stinas torg kl 15.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!