FN:s medlemsländer har beslutat att avskaffa fattigdom, minska ojämlikheter och orättvisor, samt lösa klimatkrisen. För att göra detta arbetar man med 17 övergripande mål. För ett par dagar sedan avslutades FN:s High Level Political Forum i New York där representanter för regeringar samlades för att diskutera de globala målen. På plats i New York fanns även Mona Örjes från Enköping som arbetar för IOGT-NTOs juniorförbund, Junis, en svensk barnorganisation där hon varit ordförande i två år och nyligen valdes om till en ny tvåårsperiod.
– Junis ordnar massor av roliga aktiviteter för barn. Dels veckoverksamhet där vi pysslar, idrottar, spelar teater, tittar på film, skapar film, jobbar med olika teman med mera, dels omfattande lägerverksamhet. Grunden för allt vi gör är demokrati, att barnen är med och bestämmer på riktigt. Solidaritet, att vi ställer upp för både de vi känner och dem vi inte känner, och är schyssta. Vi tar hand om miljön och vi jobbar för att förbättra situationen för barn både i Sverige och andra länder, säger Mona Örjes.
Man har nu varit i New York för att lära sig mer om de globala målen, fått se hur FN arbetar och själva hållit i en föreläsning.
– Vi är en del av en internationell organisation, IOGT international, och vi jobbar för att stärka barnrättsarbetet både inom organisationen och utanför. När jag blev erbjuden att vara en del av det teamet på plats i New York, och också hålla en kort föreläsning på ett så kallat sidoevent, tyckte vi att det var en perfekt möjlighet att både jag och Junis kan få lära oss mer, och också vara med och påverka i de frågor vi tycker är viktiga.
Själva har man velat påverka i en av sina grundfrågor nämligen gällande nykterhet. Det har man gjort genom att sprida sin kunskap till andra organisationer och länder.
– Vår organisation kan en hel del om hur man involverar barn i beslutsfattande och hur man gör roliga trygga aktiviteter, men vi vet också mycket om hur alkohol hindrar utveckling i både rika och fattiga länder. Det är något som flera organisationer och länder är intresserade av.
Mona Örjes menar att alkoholen kan vara ett stort problem i många länder och att en minskad alkoholkonsumtion kan göra stor nytta i arbetet med att nå de globala målen vilket varit syftet med konferensen.
– Vi har försökt ställa frågor och föra samtal med olika personer vi mött här, för att få dem att se vad de kan göra för att minska alkoholkonsumtionen och därmed lättare nå de globala målen. Alkohol påverkar inte bara inom målet för hälsa, utan också vad gäller fattigdom, hunger, jämställdhet, utbildning och många fler mål. När en stor del av familjens inkomster går till alkohol i stället för till mat eller skolavgifter, drabbar det barnen på både kort och lång sikt.
Alkoholkonsumtionen behöver inte enbart påverka den enskilde individen utan kan även påverka barnen på flera olika sätt, därför genomför Junis en del kampanjer i det dagliga arbetet.
– I Sverige är vuxnas drickande inte bara ett hälsoproblem för de vuxna själva, utan också för barn i många familjer och även i Sverige påverkar det utbildningen, barn i familjer med missbruk går mycket oftare ut grundskolan utan fullständigt betyg. Därför genomför vi en del kampanjer och verksamheter, till exempel Vit jul, där vi uppmanar vuxna att avstå från alkohol under julhelgen, avslutar Mona Örjes.