PĂ„ landet nĂ€r jag var liten kunde det hĂ€nda att jordkĂ€llaren hos min kompis blev för varm. Mjölken blev dĂ„ sur men ibland var den bara gĂ€llen, det vill sĂ€ga halvsur. Det var senaste gĂ„ngen jag kom i kontakt med sur mjölk trots att jag aldrig tittar pĂ„ utgĂ„ngs-datum numera. Det Ă€r för snabb Ă„tgĂ„ng och kalla kylar för att mjölken ska surna hos de flesta av oss. Jag luktar och smakar i stĂ€llet. Ăr det okej sĂ„ anvĂ€nder jag produkten Ă€ven om datumet gĂ„tt ut. Jag har vĂ€nner som Ă€r sĂ„ rĂ€dda âatt bli sjukaâ att de slĂ€nger produkter som gĂ„tt ut utan att förpackningen Ă€r bruten. Det Ă€r sjukt om nĂ„got!
I butiken har jag har svĂ„rt att gĂ„ förbi kylen med kort datum. Finns det fina majskycklinglĂ„r eller fiskfilĂ©er köper jag och tillagar direkt eller fryser in. Och jag har aldrig blivit dĂ„lig. Nu rotar alla Ă„ldrar i den disken och det Ă€r inte lĂ€ngre âskĂ€mmigtâ. Jag Ă€r glad att vissa handlare har insett fördelen med kort-datum-disken.
PĂ„ Nelins mataffĂ€r tar man tillvara pĂ„ grönsaker som börjat bli lite hĂ€ngiga, rensar dem, packar om och sĂ€ljer dem för cirka halva priset. Kim Fredriksson, som Ă€r butikschef, sĂ€ger att det Ă€r nĂ„got som forna Ă€garen Erik Jonsson började med nĂ€r han tog över butiken 1966. Kim tror att folk Ă€r ârĂ€ddaâ i och med köttfĂ€rsskandalen för nĂ„gra Ă„r sedan, men ser nu att allt fler kunder köper nedsatta grönsaker. Jag tĂ€nker genast att det borde gĂ„ att ordna jobb för ungdomar om fler butiker satsade.
Michael Prising pĂ„ Feskarn berĂ€ttar att de ibland köper in âbifĂ„ngstâ. Det Ă€r fisk och skaldjur som man vanligtvis inte fiskar men som kommit med av misstag. De skyltar med dem i disken och det som inte sĂ€ljs tas tillvara i fĂ€rs och patĂ©er.
Om vi vill rĂ€dda planeten Ă€r det dags att kliva ur sin bekvĂ€mlighetszon. Ăt mindÂre kött, cykla till affĂ€ren och lĂ€r dig om hĂ„llbar matkonsumtion. Kolla efter kort-datum-varor. VĂ€lj andra styckdelar Ă€n filĂ©, fĂ€rs och kotlett. LĂ€r dig laga och dryga ut med bönor och andra baljvĂ€xter.
Vill du vara lite mer âhardcoreâ gör du som jag och plockar nĂ€sslor, kirskĂ„l och annat ogrĂ€s och anvĂ€nder i stĂ€llet för spenat. GĂ„r att förvĂ€lla lĂ€tt och styckfrysa portionsvis. Snacka med vĂ€nner som har för mycket frukt, kolla Facebookforum i frĂ„gan eller leta reda pĂ„ parker och övergivna trĂ€dgĂ„rdar dĂ€r man fĂ„r plocka.
Jag har lagat en sallad pÄ halva gurkor som jag hittade för halva priset pÄ Nelins, anvÀnt lite Àpplen frÄn en trÀdgÄrd och en ostkant frÄn kylen. Av en prÀktig oxsvans blev det en gryta med bönor som fick koka lÀnge och till dessert gjorde jag en underbar bakad trÀdgÄrdsfrukt. Njut med gott samvete.
Recept
Sallad pÄ ratad gurka, fallet Àpple och riven ostkant med senapsdressing
4 portioner
Jag köpte halva gurkor för halva priset, tog lite fallfrukt och hittade en ostkant i kylen. Det blev en hÀrlig förrÀtt som du kan bjuda en bit smörstekt surdegsbröd till.
1/2 ratad gurka
1 ratat Àpple
ett par kvistar dill
3 msk riven vĂ€sterbottensost, eller Âannan ostkant du hittar i kylen
flingsalt och nymalen svartpeppar
Senapsdressing
1 1/2 tsk grovmalen senap
1 tsk Àttika, 12 procent, alternativt vitvinsvinÀger
1 tsk strösocker
3 msk rapsolja
2 msk hackad dill
1 nypa salt och lite nymald svartÂpeppar
1 Börja med dressingen. Blanda senap, Àttika och socker i en skÄl och vispa i oljan.
2 VÀnd i dillen och nÄgra korn salt.
3 Skala gurkan med osthyvel men lÄt gÀrna lite grönt vara kvar. FortsÀtt skÀra lÄnga strimlor med hyveln.
4 SkÀr Àpplet i tunna klyftor och lÀgg allt i en skÄl och vÀnd runt med dressingen.
5 LÀgg upp salladen pÄ ett fint fat, toppa med osten och garnera med dillvippor.
LÄngkok pÄ oxsvans och bönor
4 portioner
Svans Àr helt rÀtt i Är och börjar bli vanligt i butiken igen. UtmÀrkt i grytor eller soppa. Jag hittade en parmesankant det inte lÀngre gick att skÀra ifrÄn. SlÀngde den i grytan i stÀllet för i soporna. Den reder vÀtskan samt ger en fin sÀlta. Har du en bit torrt surdegsbröd kan du rivna det och lÄta det koka med i stÀllet. Kom ihÄg att lÀgga bönorna i blöt natten före.
1 1/2 kg oxsvans, i bitar
1 msk torkade blandade örtkryddor
3â4 lagerblad
olivolja
5 dl vitt vin
5 dl stark oxfond
500 g passerade tomater
ev en parmesankant
1 gul lök, hackad
2 vitlöksklyftor, hackade
2 stora morötter, hackade
2 stjÀlkar selleri, skivade
3 dl torkade stora vita bönor, blötlagda en natt, alternativt 1 burk fÀrdigkokta
salt och nymald svartpeppar
1 Bryn köttet runtom i lite olja. Salta och peppra och strö över örtkryddorna.
2 LĂ€gg över i en stor gryta och lĂ€gg i Âlagerblad, vin, fond och tomater och eventuellt en parmesankant. LĂ„t sjuda under lock i 3â4 timmar tills köttet börjar lossa frĂ„n benen.
3 LÀgg dÄ i de blötlagda bönorna och lÄt dem sjuda med ytterligare en timme.
4 Under tiden frĂ€ser du de hackade Âlökarna och rotfrukterna. LĂ€gg i det i Âgrytan strax innan servering sĂ„ beÂhĂ„ller de sin spĂ€nstighet. Smaka av med salt och peppar. Servera med en bit gott surdegsbröd.
Bakad trÀdgÄrdsfrukt med vanilj-citronsirap
4 portioner
Man kan hitta frukt i parker och övergivna trÀdgÄrdar eller plocka fallfrukt hos nÄgon man kÀnner. SkÀr i sÄ fall bort dÄliga bitar och anvÀnd frukten i den hÀr hÀrliga desserten.
8 smÄ pÀron
8 plommon
2 msk smör
Vanilj-citronsirap:
2 dl ekologiskt rörsocker
2 dl vatten
1 vaniljstÄng, urskrapad
1 ekologisk citron, skalstrimlor och saft
1 SÀtt ugnen pÄ 200 grader. TvÀtta dela och kÀrna ur frukten.
2 Smöra en form dĂ€r frukten fĂ„r plats i ett lager och lĂ€gg i den. Klicka pĂ„ lite smör och baka i mitten av ugnen i cirka 30 Âminuter tills den Ă€r mjuk och saftar av sig.
3 Under tiden gör du en sockerlag av rörsocker och vatten, urskrapad vaniljstÄng samt den tomma stÄngen, nÄgra citronskalstrimlor och pressad saft som fÄr smÄkoka utan lock i cirka 15 minuter till en sirapsliknande konsistens. Rör dÄ och dÄ.
4 Ta ut frukten och skeda över sirapen. Bjud fin vaniljglass till medan frukten fortfarande Àr lite varm.