På landet när jag var liten kunde det hända att jordkällaren hos min kompis blev för varm. Mjölken blev då sur men ibland var den bara gällen, det vill säga halvsur. Det var senaste gången jag kom i kontakt med sur mjölk trots att jag aldrig tittar på utgångs-datum numera. Det är för snabb åtgång och kalla kylar för att mjölken ska surna hos de flesta av oss. Jag luktar och smakar i stället. Är det okej så använder jag produkten även om datumet gått ut. Jag har vänner som är så rädda ”att bli sjuka” att de slänger produkter som gått ut utan att förpackningen är bruten. Det är sjukt om något!
I butiken har jag har svårt att gå förbi kylen med kort datum. Finns det fina majskycklinglår eller fiskfiléer köper jag och tillagar direkt eller fryser in. Och jag har aldrig blivit dålig. Nu rotar alla åldrar i den disken och det är inte längre ”skämmigt”. Jag är glad att vissa handlare har insett fördelen med kort-datum-disken.
På Nelins mataffär tar man tillvara på grönsaker som börjat bli lite hängiga, rensar dem, packar om och säljer dem för cirka halva priset. Kim Fredriksson, som är butikschef, säger att det är något som forna ägaren Erik Jonsson började med när han tog över butiken 1966. Kim tror att folk är ”rädda” i och med köttfärsskandalen för några år sedan, men ser nu att allt fler kunder köper nedsatta grönsaker. Jag tänker genast att det borde gå att ordna jobb för ungdomar om fler butiker satsade.
Michael Prising på Feskarn berättar att de ibland köper in ”bifångst”. Det är fisk och skaldjur som man vanligtvis inte fiskar men som kommit med av misstag. De skyltar med dem i disken och det som inte säljs tas tillvara i färs och patéer.
Om vi vill rädda planeten är det dags att kliva ur sin bekvämlighetszon. Ät mindre kött, cykla till affären och lär dig om hållbar matkonsumtion. Kolla efter kort-datum-varor. Välj andra styckdelar än filé, färs och kotlett. Lär dig laga och dryga ut med bönor och andra baljväxter.
Vill du vara lite mer ”hardcore” gör du som jag och plockar nässlor, kirskål och annat ogräs och använder i stället för spenat. Går att förvälla lätt och styckfrysa portionsvis. Snacka med vänner som har för mycket frukt, kolla Facebookforum i frågan eller leta reda på parker och övergivna trädgårdar där man får plocka.
Jag har lagat en sallad på halva gurkor som jag hittade för halva priset på Nelins, använt lite äpplen från en trädgård och en ostkant från kylen. Av en präktig oxsvans blev det en gryta med bönor som fick koka länge och till dessert gjorde jag en underbar bakad trädgårdsfrukt. Njut med gott samvete.
Recept
Sallad på ratad gurka, fallet äpple och riven ostkant med senapsdressing
4 portioner
Jag köpte halva gurkor för halva priset, tog lite fallfrukt och hittade en ostkant i kylen. Det blev en härlig förrätt som du kan bjuda en bit smörstekt surdegsbröd till.
1/2 ratad gurka
1 ratat äpple
ett par kvistar dill
3 msk riven västerbottensost, eller annan ostkant du hittar i kylen
flingsalt och nymalen svartpeppar
Senapsdressing
1 1/2 tsk grovmalen senap
1 tsk ättika, 12 procent, alternativt vitvinsvinäger
1 tsk strösocker
3 msk rapsolja
2 msk hackad dill
1 nypa salt och lite nymald svartpeppar
1 Börja med dressingen. Blanda senap, ättika och socker i en skål och vispa i oljan.
2 Vänd i dillen och några korn salt.
3 Skala gurkan med osthyvel men låt gärna lite grönt vara kvar. Fortsätt skära långa strimlor med hyveln.
4 Skär äpplet i tunna klyftor och lägg allt i en skål och vänd runt med dressingen.
5 Lägg upp salladen på ett fint fat, toppa med osten och garnera med dillvippor.
Långkok på oxsvans och bönor
4 portioner
Svans är helt rätt i år och börjar bli vanligt i butiken igen. Utmärkt i grytor eller soppa. Jag hittade en parmesankant det inte längre gick att skära ifrån. Slängde den i grytan i stället för i soporna. Den reder vätskan samt ger en fin sälta. Har du en bit torrt surdegsbröd kan du rivna det och låta det koka med i stället. Kom ihåg att lägga bönorna i blöt natten före.
1 1/2 kg oxsvans, i bitar
1 msk torkade blandade örtkryddor
3–4 lagerblad
olivolja
5 dl vitt vin
5 dl stark oxfond
500 g passerade tomater
ev en parmesankant
1 gul lök, hackad
2 vitlöksklyftor, hackade
2 stora morötter, hackade
2 stjälkar selleri, skivade
3 dl torkade stora vita bönor, blötlagda en natt, alternativt 1 burk färdigkokta
salt och nymald svartpeppar
1 Bryn köttet runtom i lite olja. Salta och peppra och strö över örtkryddorna.
2 Lägg över i en stor gryta och lägg i lagerblad, vin, fond och tomater och eventuellt en parmesankant. Låt sjuda under lock i 3–4 timmar tills köttet börjar lossa från benen.
3 Lägg då i de blötlagda bönorna och låt dem sjuda med ytterligare en timme.
4 Under tiden fräser du de hackade lökarna och rotfrukterna. Lägg i det i grytan strax innan servering så behåller de sin spänstighet. Smaka av med salt och peppar. Servera med en bit gott surdegsbröd.
Bakad trädgårdsfrukt med vanilj-citronsirap
4 portioner
Man kan hitta frukt i parker och övergivna trädgårdar eller plocka fallfrukt hos någon man känner. Skär i så fall bort dåliga bitar och använd frukten i den här härliga desserten.
8 små päron
8 plommon
2 msk smör
Vanilj-citronsirap:
2 dl ekologiskt rörsocker
2 dl vatten
1 vaniljstång, urskrapad
1 ekologisk citron, skalstrimlor och saft
1 Sätt ugnen på 200 grader. Tvätta dela och kärna ur frukten.
2 Smöra en form där frukten får plats i ett lager och lägg i den. Klicka på lite smör och baka i mitten av ugnen i cirka 30 minuter tills den är mjuk och saftar av sig.
3 Under tiden gör du en sockerlag av rörsocker och vatten, urskrapad vaniljstång samt den tomma stången, några citronskalstrimlor och pressad saft som får småkoka utan lock i cirka 15 minuter till en sirapsliknande konsistens. Rör då och då.
4 Ta ut frukten och skeda över sirapen. Bjud fin vaniljglass till medan frukten fortfarande är lite varm.