Besparingar hotar biologisk mångfald

Skötseln av naturreservaten i länet kommer att minska kraftigt i år och på sikt kan det innebära ett hot mot den biologiska mångfalden, grundvattnet och jobben på landsbygden.

En halverad budget innebär att länsstyrelsen måste  minska arbetet med skötseln av naturreservaten kraftigt. Hjälstaviken är ett av länets 172 reservat.

En halverad budget innebär att länsstyrelsen måste minska arbetet med skötseln av naturreservaten kraftigt. Hjälstaviken är ett av länets 172 reservat.

Foto: Maria Hedenlund

Naturvård2019-02-08 20:55

I Uppsala län halveras budgeten för naturvård för 2019 jämfört med året före. Det kommer framför allt att påverka länsstyrelsens arbete med skötsel av naturreservat och arbetet för att bevara hotade arter. Där minskades budgeten från 21 miljoner till knappt 12 miljoner.

Budgeten för att lösa in mark vid bildande av naturreservat minskas från 35 till 15 miljoner och även medlen för miljötillsyn minskas.

– Det är den största neddragningen som gjorts i området någonsin. Med den nya budgeten blir det en utmaning att nå miljömålen och leva upp till internationella överenskommelser, säger Lennart Nordvarg, chef för miljöavdelningen på Länsstyrelsen Uppsala län.

Att skötseln minskas under något år innebär inte något större problem men om ekonomin begränsas under längre perioder kan de ge stora negativa effekter.

– På lång sikt kan det innebära ett hot mot den biologiska mångfalden, det är naturvärden som kan försvinna, säger Lennart Nordvarg.

I naturreservaten kommer naturvården nu att begränsas men vardaglig skötsel fortgår så områdena går att besöka som tidigare.

– I exempelvis Hjälstaviken fortsätter vi att sköta toaletter och se till att säkerheten hålls så att besökare inte riskerar att skadas, säger Lennart Nordvarg.

Arbeten som utförts av externa entreprenörer, som röjning, huggning och skyltning, kommer att bli färre.

– En konsekvens är att det blir färre jobb på landsbygden, det finns många små företag som sysslar just med naturvård och de får det tufft, säger Lennart Nordvarg.

Den stora satsningen på våtmarksprojekt som inleddes 2018 är nu helt borta. Projektet gick bland annat ut på att behålla vattnet i landskapet för att grundvattnet inte ska påverkas negativt vid torka.

– I Uppsala län har mycket våtmarker dikats ut och nu skulle de återställas och nybildas. Man kan tycka att tajmingen är lite konstig med tanke på de problem vi haft med torkan, säger Lennart Nordvarg.

Även satsningen på naturnära jobb, med syfte att skapa arbetstillfällen för långtidsarbetslösa och nysvenskar, avskaffas.

Riksdagen beslutade i december om en budget med neddragningar inom miljöområdet, främst gällande riktade medel till naturvård och skydd av värdefull natur. Det är naturvårdsverket som sedan fördelat pengarna till landets 21 länsstyrelser. Förhoppningen finns dock att den nya regeringen lägger mer pengar på naturvård i vårändringsbudgeten.

Naturreservat

Naturreservat bildas för att skydda värdefull natur och för att bevara hotade växt- och djurarter, men även för ett rikt friluftsliv.

I Uppsala län finns för närvarande 172 naturreservat, från Veckholms prästholme i söder, ett frodigt edens lustgård med milt klimat, till Billudden i norr med Upplands längsta sandstrand.

Hjälstavikens naturreservat öster om Enköping betecknas som en av mellansveriges bästa fågellokaler.

Så sent som i december bildades två nya reservat, myrområdet Mararna i Älvkarleby och Edshammarsskogen i Uppsala.

På Uppsala läns naturkarta finns detaljerad information om alla naturreservat i länet. www.naturkartan.se/sv/uppsalalan

Källa: länsstyrelsen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!