Fågelräkningen ”Vinterfåglar inpå knuten” genomförs sista helgen i januari. Vem som helst i landet kan räkna hur många fåglar de ser vid fågelbordet och rapportera in till Birdlife Sverige.
– Bara innan helgen är över räknar vi med att 20 000 rapporter ska ha kommit in, sade Niklas Aronsson, talesperson för organisationen, under söndagseftermiddagen.
En sammanställning som sedan gjordes under måndagseftermiddagen av de rapporter som då inkommit, uppskattningsvis 70 procent av alla som kommer att komma in, visar att talgoxen, blåmesen och pilfinken precis som vanligt är flitigt förekommande. Däremot är det något av en överraskning att så många grönsiskor rapporterats in.
– Den har ett bra år, speciellt i Stockholmstrakten, förra året var det nästan inga grönsiskor alls, säger Niklas Aronsson.
I Uppsala län var grönsiskan till och med den vanligaste av alla fåglar i helgens räkning.
Förklaringen är tillgången på alfrön. Finns det gott om alfrön tidigt på hösten stannar grönsiskorna kvar, annars drar de vidare. Grönsiskan är en så kallad invasionsfågel, det vill säga en art som flyttar från sina häckningsområden bara under vissa år då födotillgången är låg.
Även bergfinken, som tar sig in på en tio i topplistan både i Uppsala län och i riket, sticker ut.
– Det är inte alls varje år som det finns så gott om bergfink i landet, så det är glädjande, säger Niklas Aronsson.
De arter som har tappat mark i riket i år ser hittills ut att vara koltrast och gulsparv, i Uppsala län behåller det dock i stort sina placeringar på topplistan.