Enligt Jonatan Borling, nyinflyttad till Uppsala, är det den enda bok som finns på svenska och engelska om snöleoparden.
– Det finns reseskildringar av snöleopardforskare men ingen bok med djuret som huvudfokus. Vi tyckte det var viktigt att ge ut boken eftersom snöleoparden är utrotningshotad, säger Jonatan Borling.
Boken har han sammanställt tillsammans med fotografen Jan Fleischmann. De berättar om egna möten med snöleoparder, om forskning och intervjuer med experter, bland andra svensken Örjan Johansson som lär vara den person som märkt flest snöleoparder. Boken handlar även om människorna i bergstrakterna och deras kultur.
Jonatan Borling har själv sett det skygga djuret ett par gånger.
– Helt osannolikt lyckades jag få se två snöleoparder under min första dag i en by i indiska delen av Himalaya för ett par år sedan.
Vad är största hotet mot den?
– Tjuvjakt. Den tar tamboskap, men en fälld snöleopard kan också inbringa en årsinkomst för en herde i bergstrakterna. Pälsen är värdefull, men även delar som skelett, tänder, morrhår är eftertraktade i traditionell asiatisk medicin.
Det som kan rädda snöleoparden är en överenskommelse från förra året mellan samtliga tolv länder som har stora bergsmassiv i Centralasien, bland andra Kina, Ryssland, Indien och Pakistan. Överenskommelsen går ut på att snöleoparden ska räddas från utrotning.
Boken släpptes 23 oktober som är den internationella snöleoparddagen.