Varken jord eller solljus behövs längre

Välj växt, placera fröer i en klimatkammare och tryck på en knapp. Så enkelt ska det bli att odla i framtiden enligt Lennart Sör, grundare av bolaget Optima planta.

Foto: Fredrik Swartling

Näringsliv2018-12-26 09:00

Varm luft och ett svagt rosa-lila ljus slår emot oss då dörren öppnas till det nystartade företagets pilotprojekt. Här, i ett stort skyddsrum i Green Innovation Park i Ultuna, odlas kryddväxter och Agave i stängda plastlådor. Istället för jord används en liten bit stenfiber eller kokosfiber till varje frö.

– Målet är att kunna odla vad som helst på ett optimalt sätt, utan solljus, jord, bekämpningsmedel eller tillsatser, säger Lennart Sör och visar upp en liten Agaveplanta som i vanliga fall inte odlas i Europa.

Han berättar också att det vid den här typen av odling krävs minimalt med vatten, endast en procent av den normala mängden.

Lennart Sör har alltid varit intresserad av biologiska system och det var när han skrev sitt examensarbete på SLU som affärsidén föddes.

– Man kan säga att det här är något så ovanligt som ett tvärvetenskapligt samarbete som handlar om bland annat matematik, elektronik och växtodling, säger Lennart Sör, som studerat både molekylär biologi och bioteknik på Uppsala universitet.

Matematiken kommer in i programmeringen av systemen. Varje växtsort har behov av olika mängd ljus, vatten, näring, pH med mera, vilket de olika plastkamrarna anpassas efter. Det vill säga att miljön anpassas så att växten får bästa möjliga villkor att växa.

Lennart Sör lyfter på ett plastlock och en doft av basilika sipprar ut från lådan.

Lamporna i plastlådornas tak är billiga led-lampor som drar lite energi och bara använder den del av ljusspektrat som är relevant för fotosyntesen.

– Det är ny energieffektiv elektronik som har gjort att den här tekniken nu fungerar i större skala. Vi kommer inte att odla något själva utan vill ta fram lösningar åt dem som odlar, säger Lennart Sör.

Kryddväxterna som odlas i pilotprojektet säljs till storkök och cateringföretag. Och det är den industriella produktionen Optima planta kommer satsa på till en början.

– Ja, privatodlare kanske kommer att kunna köpa sådana här enheter i framtiden, men det är i större skala som en ökad tillväxt på tio procent kommer spela stor roll för svensk odling och för vårt lands självförsörjning av vilka växter som helst, säger Lennart Sör.

En annan aspekt är att detta sätt att odla också kan göras var som helst samt nattetid och vintertid. Exempelvis på hustak, under marken, i städer, i butiker och restauranger. Till och med på planeter som Mars.

– Ja, jag vet att Nasa har ett liknande projekt på den internationella rymdstationen. Men vårt projekt är främst till för att vi ska klara oss bättre här nere på jorden. Under torrperioder och liknande påverkas vår odling inte alls, eftersom den inte ingår i något ekosystem, säger Lennart Sör.

På samma sätt sker inga utsläpp från odlingen eller urlakning av jorden, eftersom allt sker i slutna system.

Optima Planta är teknikleverantörer för inomhusodling, ett aktivt val de gjort som skiljer dem från många andra startups eller större bolag som har valt att förbli producenter.

– Tyvärr är det så att utveckling av tekniska produkter är väldigt kapitalintensivt och medför en hel del risk, något vi är medvetna om, men vi förstår också potentialen i att alla ska kunna få odla utan att behöva kompetens för massvis med optimeringsprocesser, säger Lennart Sör som jämför det med de principer som gäller för andra tekniska produkter exempelvis att vi använder mobiltelefoner utan att kunna datavetenskap eller att vi kör bil utan att veta hur vridmomenten och kraftöverföringen fungerar.

Kommer även spannmål som råg och vete kunna odlas så här?

– Nej, de grödorna är än så länge anpassade för frilandsodling plus att det krävs så stora volymer. Men alla sorters gröna växter går att odla på det här sättet. Nu behöver man inte längre vara agronom eller kunna odla. Det är bara att välja en växt och trycka på knappen, säger Lennart Sör som har märkt ett stort intresse för det nya sättet att odla.

– Ja, allt från nuvarande växthusodlare till restauranger som är beroende av en viss råvara som de använder ofta, har hört av sig till oss.

Optima Planta

Optima Planta var förra året ett av de företag som gruppen Företagsänglarna valde att satsa på. Företaget har i dag tre juridiska privata delägare/finansiärer. Parallellt kör Optima Planta ett projekt i RISE (Research institutes of Sweden) lokaler i Uppsala. Det projektet finansieras av Vinnova.

Affärsidén handlar om automatiserad, effektiv odling som leder till minskade kostnader och färre anställda. Planen är att utvecklingen av produkten ska vara klar år 2021. Optima Planta är teknikleverantörer för inomhusodling, något som skiljer dem från många andra bolag som har valt att förbli producenter. "Vi vill inte odla själva, utan vill ta fram en ny, mer effektiv helhetslösning för alla växter, inte bara en sort", säger Lennart Sör.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!