Erik Sandström föddes i Gottsunda och bodde under uppväxten i Storvreta. För sex år sedan flyttade han med sin familj till Stockholm där han arbetar som Chief Digital Officer på Arbetsförmedlingens huvudkontor.
Myndighetens anställda är inte direkt vana vid att bli omnämnda i positiva sammanhang. Men när den årliga rapporten ”Digital Leaders in Sweden” presenterades häromveckan placerade sig Arbetsförmedlingen som nummer två på listan i kategorin offentlig sektor.
Myndighetens digitala transformation har väckt en hel del uppmärksamhet och Erik Sandström har det senaste året blivit inbjuden att föreläsa både i Sverige och utomlands. Många höjer på ögonbrynen när de får veta att myndigheten samarbetar med bland andra Google för att utveckla sina tjänster. Bland de intresserade finns statsminister Stefan Löfvén och det Nationella innovationsrådet som i våras bjöd in Erik Sandström för att han skulle dela med sig av sina kunskaper och erfarenheter.
– Det finns en förutfattad mening om att de som står långt från arbetsmarknaden inte klarar av att hantera digitala tjänster. Men det har visat sig att det inte sällan är just de som använder digitala tjänster mest, säger Erik Sandström.
Enligt honom har exempelvis många nyanlända och personer med funktionsnedsättningar varit bland dem som haft lättast att ta till sig de nya tjänsterna.
– Det kan bero på att det i tjänsterna finns översättning för dem som inte kan så bra svenska. Det kan också vara en fördel att göra sina ärenden hemifrån för dem som har svårt att ta sig till ett Arbetsförmedlingskontor. En annan aspekt är att man kan ta det i sin egen takt, säger Erik Sandström som har jobbat på Arbetsförmedlingen i fem år. Men större delen av sitt yrkesliv har han varit IT-entreprenör, och första kunden var Fredrik Eklunds företag Humany.
– Det är första gången jag arbetar inom offentlig sektor. Jag blev lockad av utmaningen att arbeta med något som är så viktigt både för nationalekonomin och som gör skillnad i människors liv, säger Erik Sandström som tycker det behövs personal med olika bakgrund även på myndigheter.
Några delar av den digitala transformation som Erik Sandström har drivit är digital inskrivning, och digital aktivitetsrapportering som numera kan göras hemifrån istället för att den arbetssökande går på ett möte. Dessutom har nu personlig service på distans börjat införas.
Även all form av gruppinformation har flyttat till nätet. Här sänds nu så kallade webbinarier live flera gånger i veckan. Seminarierna handlar exempelvis om hur man skriver ett bra cv och vad som är viktigt att tänka på vid anställningsintervjuer.
– Varje sändning ses av cirka 800 personer. Det går även att ställa frågor eller att chatta med personer under sändningen, utan att man avbryter eller stör alla andra som lyssnar.
Men det kanske mest oväntade initiativet är arbetet med Jobtech som drivs i nära samarbete med privata aktörer som LinkedIn, bemanningsföretag och matchningstjänster.
Tanken är att skapa en gemensam digital infrastruktur för jobbmatchning i Sverige.
– Till exempel ska alla Sveriges platsannonser ligga där. Vi delar med oss av data och källkod och de som har en egen matchningstjänst kan visa annonserna i den. Vi jobbar även med att ta fram en nationell ordlista för kompetenser som komplement till den yrkesordlista som redan finns, vilket har varit ett önskemål från många privata aktörer, säger Erik Sandström.
Han säger också att syftet inte är att konkurrera med privata aktörer och att de flesta är mycket positiva till det nya upplägget.
– Staten tar här en roll som möjliggörare för alla, oavsett om det är en kommun eller ett privat företag, att ta del av infrastrukturen. Och störst nytta får förstås de som söker jobb eller rekryterar.