Det var i början av 2017 som samarbetet inleddes mellan en forskargrupp i Uppsala ledd av professor Maria Strömme och det stora förpackningsföretaget.
– På sikt kommer pappersbatteriet att öppna stora möjligheter att utveckla både smarta och mer hållbara förpackningar, säger Lars Sandberg, projektledare på BillerudKorsnäs innovationsavdelning.
Det forskargruppen lyckats med är att utveckla både billiga och icke-metalliska strömkällor. Syftet är att i framtiden, kanske redan nästa år, kunna producera de miljövänliga batterierna i stor skala i pappersförpackningar, enligt Lars Sandberg.
Genom att använda pappersbatterierna tillsammans med sensorer kommer förpackningarna bland annat att kunna spåras under hela transportkedjan.
Ett annat exempel han nämner är förpackningar som mäter temperatur.
– Den nya tekniken har ett brett användningsområde och kan vara till nytta även i exempelvis mjölkkartonger. Batterierna är så miljövänliga att konsumenterna sedan kommer kunna kasta kartongen bland vanliga pappersförpackningar.
Maria Strömme förklarar att det är batteriet som forskargruppen tidigare uppfann baserat på cellulosa från en grönalg, som nu utvecklats till att fungera även med cellulosa från trä.
– Det gör att batteriet nu blir enklare att producera industriellt. Utöver förpackningar kommer batteriet också att kunna användas i kläder, barnsaker och annat där man vill ha säkra och böjbara batterier. Vi tror på många användningsområden eftersom våra saker blir alltmer uppkopplade till internet. Men till mer energikrävande utrustning som datorer kommer det fortfarande att krävas litiumjonbatterier, säger Maria Strömme.