Enligt nya siffror från Statistiska Centralbyrån (SCB) så fortsätter inflationen att stiga, en stor orsak till höjningen är att livsmedelsvarorna fortsatt öka i pris. Framför allt så är det priserna på kött samt mjölk, ägg och ost som fortsätter att stiga.
Enligt Carl Mårtensson som är prisstatistiker på SCB var det över 35 år sedan som livsmedelspriserna ökade så mycket under ett års period.
– Man får gå tillbaka till november 1984 för att se en liknande ökning i årstakt på livsmedelspriserna, säger han.
Just den fortsatta snabba prisökningen för mejeriprodukter och ägg slår hårt mot bageribranschen. Andreas Östlund som är ägare för Centralkonditoriet i Uppsala, säger att bagerier inte parallellt kan öka sina egna priser i samma takt som livsmedelspriserna stiger. Men att det däremot måste ske någon form av prisjustering för att inte bagerierna ska gå minus.
Tror du folk skulle ha förståelse för ökade priser på bagerier?
– Ja det tror jag de skulle ha, vi har inget alternativ. Man kan bara blöda ett tag.
Det finns ett flertal konsekvenser i samband med prishöjningarna. Bland annat så kan det leda till att konditorierna får färre kunder, vilket skulle vara det värsta scenariot, menar Andreas Östlund.
– Det är ju att färre eventuellt kommer att fika, då blir det dubbelt negativt för oss med både prisökning på råvaror samt färre kunder, säger han.