I början av mars 2016 blev Birgitta Gjerts, 76 år, uppringd av telefoni- och bredbandsbolaget Fastcom. De lovade en lägre månadskostnad, men så blev det inte. Innan den första räkningen kommit, fick hon en avi att hon missat en betalning. När räkningarna väl började ramla in, blev de bara dyrare och dyrare.
– Det kunde komma en räkning på 500 kronor ena dagen, sedan en på 800 kronor två dagar efter, berättar Birgitta Gjerts.
På grund av kostnaderna försökte hon säga upp abonnemanget med hjälp av sin hemtjänst, men fick kort därefter ett samtal från företagets kundjänst.
– De sa att det var en bindningstid på två år och att jag nu måste betala en avgift på 10 000 kronor, berättar hon.
Efter uppsägningen försvann räkningarna, men inkassobrev och hot om anmälan till kronofogden började ramla in i stället. Fastcoms kundtjänst hänvisar till punkt 19 av de allmäna villkoren som står på deras hemsida. Där står det att man måste betala för alla månader man har bundit sig till. Brigitta Gjerts ansåg att hon inte blivit informerad om att det var bindningstid innan hon redan bytt abonnemang, så hon bestämde sig för att kontakta Konsumentombudsmannen, KO. Det var då hon fick reda på att Fastcom redan hade ett 60-tal anmälningar mot sig, varav en stor andel var från äldre.
– Man måste varna folk att lägga på om de får ett samtal från Fastcom. Allt de vill är att lura en på pengar, säger Birgitta Gjerts.
Fastcom blev i september förrra året stämt av KO på en miljon kronor för att, bland annat, inte brytt sig om att konsumenter Nix-anmält sitt nummer och att ha skickat ut fakturor trots att konsumenten inte ingått ett avtal. På grund av antalet anmälningar har tingsrätten temporärt förbjudit bolaget att bedriva verksamhet, trots att rättegången inte förväntas få en usatt tid för än i vår. Fastcom har överklagat till Patent- och marknadsdomstolen och Birgitta Gjerts får fortfarande både fakturor och samtal.
–Det har gått snart ett år nu, man blir helt uppgiven. Ibland sitter jag bara och låter tårarna forsa. Om jag inte hade haft en bra hemtjänst som kunde stötta mig, vet jag inte vad jag hade gjort, säger hon.
Enligt Karolina Andersson, processråd under KO, finns det inte mycket att göra. Det råd hon kan ge är att bestrida fakturorna för att undvika en betalningsanmärkning och anmäla händelsen till KO.
– Vi kommer gärna i kontakt med andra som råkat ut för det här, då deras anmälan kan räknas som bevisning, tillägger hon.
Under 2016 har Fastcom fått 14 anmälningar mot sig, vilket sätter dem på delad 8:e plats över bolag som fått in flest anmälningar till KO, uppger Konsument Uppsala.
UNT har sökt Fastcom för en kommentar.