LÄS MER: Män leder länets största bolag
Tittar man enskilt på Uppsala läns största privata bolag är 83 procent av alla verkställande direktörer och liknande män. 17 procent är kvinnor.
Tittar man i stället enbart på de största offentliga bolagen, exempelvis kommunerna och de statliga verken, är fördelningen mellan könen mer jämn. Nästan varannan, 47 procent, av de högsta ledarna är en kvinna.
– Dels finns det mer kvinnor i offentlig sektor och dels har man under lång tid jobbat med jämställdhetsfrågor, vilket jag tror kan förklara siffrorna. Det finns jämställdhetssamordnare i nästan alla kommuner, det finns nätverk och vi påtalar ofta vikten av jämställdhet bland chefer. De fungerar som förebilder och det är viktigt för att sektorn ska vara attraktiv, säger Linda Persson Melin, ansvarig för chef- och ledarskap på Sveriges kommuner och landsting, SKL.
LÄS MER: Antalet företagsamma kvinnor ökar
Tittar man generellt på vad män och kvinnor arbetar med finns stora skillnader. Enligt SCB är nio av tio undersköterskor, förskollärare och sjuksköterskor kvinnor medan nio av tio lastbilsförare, snickare och fastighetsskötare är män. Inom offentlig sektor är 80 procent av de som arbetar kvinnor och 20 procent män.
– Därför kan det tyckas anmärkningsvärt att det inte ser ut så i den högsta ledningen. Det är viktigt att våra medlemmar fortsätter titta efter potential och kompetens, snarare än enbart chefserfarenhet när man rekryterar chefer. Vi jobbar mycket för att få in fler män i våra yrken, vilket jag tror blir en framgångsfaktor på längre sikt, att det finns jämställdhet och tydliga karriärvägar från toppen till botten, säger Linda Persson Melin.
LÄS MER: Uppsala ett medellän på jämställdhet
När det gäller den privata sidan kan en av anledningarna till männens dominans vara bolagens branschtillhörighet, tror Anna-Lena Holmström på Svenskt Näringsliv.
– Många av de bolag som är störst i vårt län finns i klassiskt mansdominerade branscher som industri och teknik, säger hon.
Vill man åstadkomma en förändring här tror Anna-Lena Holmström att man måste värdera ledarskap annorlunda och arbeta för en förändring på utbildningssidan.
– Om flest män utbildar sig till ingenjörer eller tekniker avspeglar ju det sig på arbetsmarknaden. Exempelvis Teknikföretagen arbetar stenhårt för att attrahera fler unga tjejer till utbildningarna vilket de ska ha en eloge för. Dessutom tycker jag att man i dag kan fråga sig om ett ingenjörsföretag måste ledas av en ingenjör? Kanske bör man i stället fokusera på vem som är en bra ledare, säger Anna-Lena Holmström.
LÄS MER: Hon är mäktigaste kvinnan i näringslivet
Hon tycker också att det är viktigt att påpeka att det händer saker.
– Sedan 1998 har antalet kvinnliga chefer och vd:ar fördubblats bland våra medlemmar, bland vd:ar är 17 procent i dag kvinnor och bland chefer 37 procent, säger Anna-Lena Holmström.