"Försök bli världsbäst på det du gör"

I en exklusiv före detta bankvåning med utsikt över Stora torget i Uppsala huserar i dag det snabbväxande företaget Favro.

Ett arbetsrum med kontorsarbetsplatser är tyst och till för arbetsuppgifter som att skriva eller annat som kräver högre koncentration, berättar Patric Palm.

Ett arbetsrum med kontorsarbetsplatser är tyst och till för arbetsuppgifter som att skriva eller annat som kräver högre koncentration, berättar Patric Palm.

Foto: Madeleine Andersson

Näringsliv2019-03-01 08:00

Här utvecklas det digitala planeringsverktyg som bolaget säljer över hela världen.

– Vi har även ett kontor i Vietnam och öppnar snart i nya WeWork Urban Escape-byggnaden i Stockholm där bland andra Spotify flyttat in, säger Favros vd Patric Palm när han visar runt.

Förutom Patric Palm står även Hans Dahlström och Erik Olofsson bakom applikationsföretaget – samma trio som grundade det framgångsrika mjukvaruföretaget Hansoft.

Efter att de sålde Hansoft 2017 fokuserade de helt på Favro som de startat ett år tidigare. Den nya produkten som hela företaget är uppbyggt kring är ett molnbaserat projektlednings- och planeringsverktyg. Bland kunderna finns företag som snabbt vill ha koll på vem eller vilka team som gör vad, hur långt ett projekt har kommit och så vidare.

– Det handlar om agila (lättrörliga) arbetsmetoder och om att kunna ställa om snabbt, säger Patric Palm som är civilekonom i botten.

Han beskriver sig själv som självlärd, men har även läst en del teknologi och socialpsykologi. Det är nu tredje vd-jobbet för denne 40-åring som liksom sina två vänner började sin digitala bana genom intresset för datorspel.

– Hans och Erik började med programmering redan i 9–10-årsåldern, säger Patric Palm som från och till även anlitas som talare på spelevent och företagsarrangemang.

Det märks att intresset för socialpsykologi och samhällsfrågor sitter kvar. Allt från bostäder till klimat och trygghet är frågor som Patric Palm gärna halkar in på under intervjun.

De tre entreprenörerna är numera även investerare och har engagerat sig för att skapa ett starkare techkluster i Uppsala, bland annat har de investerat i co-workinglokalen Base10 – Uppsalas mötesplats för nystartade teknikbolag. Tanken är att nästa Skype eller Klarna ska stanna kvar i staden, istället för att flytta till Stockholm.

– Vi har ett starkt it-kluster här i dag, men det är fortfarande svårare att locka hit arbetskraft från Stockholm, än vad det är för oss att värva någon från exempelvis Nederländerna, säger Patric Palm.

Det som ändå gör att fler upptäckt Uppsalaregionen är enligt honom att detta är ett av huvudstadsregionens mest trevliga ställen att bo på.

– Företagsklimatet har också blivit mycket bättre, men trygghetsfrågan måste lösas. När våra anställda inte känner sig trygga vid resecentrum, eller när de hör om skjutningar, så påverkar det ju även företagens utveckling.

Utgångspunkten både för verktyget Favro och för företagets eget arbetssätt är att ”det är de mest anpassningsbara företagen som kommer att klara sig bäst i framtiden”.

– I många fall måste arbetsmetoderna ändras för att processerna ska bli snabbare. Det är i dag en fördel att arbeta i mindre team och att kunna respondera snabbt på saker som händer så att du kan ställa om till vad kunderna vill ha, säger Patric Palm.

På frågan hur Favro lyckats ta sig in på den internationella marknaden blir svaret att det är lättare med en digital produkt.

– En grundregel är också att försöka bli världsbäst på det du gör. Det kan låta kaxigt, men är en vanlig attityd i många andra länder. Det är ungefär lika självklart som att den som ska spela en fotbollsmatch går in för att vinna.

En annan viktig bit för att lyckas internationellt är, enligt Palm, att ha kreativa medarbetare som är bra på att samarbeta.

– Sedan behövs ett riktigt bra marknadsteam. Idag gäller video, 15 sekundersklipp med bra storytelling. Förr var företagens produktionscykler längre, framförallt inom marknadsföring.

Det som tidigare skrevs i Word eller Google docs, går nu att ännu snabbare samarbeta kring med nya verktyg och program som ersätter långsam e-post.

– Det går nu också att automatiskt dokumentera arbeten. Det gör att den som exempelvis ska arrangera ett event kan gå tillbaka och se hur de gjorde förra året, vilka kontakter de hade och så vidare, säger David Norström, en av dem som arbetar på Favro i Uppsala.

Kirsti Wennberg, en annan av de anställda, ursprungligen från Alaska, nickar instämmande.

– Ja, det är en extra fördel i USA där arbetsmarknaden är mer rörlig än här. Om någon slutar försvinner inte all information med den personen utan finns kvar i systemet, säger Kirsti Wennberg.

Många undrar vad som skiljer Favro-appen från den som Hansoft säljer.

Patric Palm svarar att han ibland får frågan.

– Hansoft ett väldigt kraftfullt verktyg för exempelvis produktutveckling inom industriföretag. Favro är designat för att vilket team som helst ska kunna använda det. Exempelvis marknadsföring, sälj och ledningsgrupper. Favro är molnbaserat och har ett helt annat tänk i designen, förklarar Patric Palm innan han går över till engelska igen, det språk som alla på Favro använder när de pratar med varandra.

Snabbfakta Favro

De flesta kunderna finns utanför Norden i övriga Europa, USA och Kanada.

15 anställda, men förväntas växa. Just nu rekryterar de ytterligare en person i Vietnam och tio till Uppsala och Stockholm.

Över 1 000 betalande kunder. Bland dessa finns storföretag som Unity Technologies, SAP, PwC, Riot Games som bland annat göra datorspelet League of Legends samt Vail Resorts. De sistnämnda är ett samarbete mellan större skidanläggningar i USA.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!