I lokalerna i Uppsala Science Park sitter tre heltidsanställda, Madeleine Saari Byström som är nyrekryterad sälj- och marknadschef, HR-chefen Sofia Maier och Tim Pettersson, vd. Alla tre är överens om styrkan och nyttan i deras uppdrag, att genom att koppla samman arbets- och erfarenhetstörstande studenter med Uppsalaföretags behov och därigenom bidra till att få staden att växa och se till att kompetens inte flyttar härifrån.
– Det har varit en otrolig resa, verkligen, säger Tim Pettersson.
Från starten låg fokus mycket på ingenjörssidan i och med att Uppstuk startades av två studenter som gick entreprenörsskolan, en påbyggnadsutbildning på ingenjörsprogrammet. De märkte att studenter inte förstod vilka stora och intressanta företag som fanns i stan och trodde att jobben fanns någon annanstans. Energi, Life science och IT var andra områden som växte fram tidigt, sedan har det utökats med ekonomi, marknadsföring och grafisk design.
– Det finns så många duktiga och ambitiösa studenter här, de är en fantastisk resurs, säger Sofia Maier, HR-chef, som bland annat nämner samarbetet med föreningen Uppsalaekonomerna och UTN (Uppsala teknolog- och naturvetarkår) som fruktbart.
Det finns olika modeller för hur det kan se ut när en student rekryteras av Uppstuk och paras ihop med ett företag, beroende på hur mycket tid en student har för att göra extrajobb under sin studietid, vilket varierar beroende på tentaperioder och studieläge. Spannet är stort, det kan det röra sig om att i några timmar hjälpa ett mindre företag med till exempel en hemsida till heltidsanställning för dem som är nyutexaminerade.
Hur själva matchningen görs varierar. När ett företag hör av sig med uppdrag så letar Uppstuk direkt efter en passande kandidat. Om det inte är så att en bra sådan redan finns i Uppstuks databas – då kan det gå riktigt fort från förfrågan till lämplig matchning, kontakt och kontrakt.
– Om vi har någon riktigt vass person, men som vi inte har något passande uppdrag för för tillfället så ser vi till att vara ute och träffa företag som kan vara intresserade av den kompetensen. Om någon till exempel är bra på applikationsutveckling för Android, då ser vi till att hitta uppdrag som passar, säger Tim Pettersson.
Just nu är IT, life science och energibranscherna de hetaste. För IT kan det röra sig om småjobb eller att hjälpa en webbyrå som har en tuff arbetstopp och behöver uppbackning. Inom life science handlar det mycket om labbuppgifter och research medan andra aktörer vill ha hjälp med energikartläggningar och analyser där kunder som GE Healthcare och Rikshem märks.
En annan parameter är att alla inte är lika bra på att marknadsföra sig själva. Där kommer Uppstuk också in i bilden.
– Ett exempel på detta var en kille som var systemvetare som var nyutexaminerad men som inte kunde hitta något jobb. När vi träffade honom förstod vi att han var riktigt duktig men att han blev nervös i intervjusituationer, säger Tim Pettersson.
Det räckte med ett samtal för att få in honom på ett företag, som sedan fällde följande kommentar vid den första uppföljningen: "Vilken stjärna." Sedan blev han fast anställd på heltid.
Har det hänt att uppdragsgivare inte varit nöjda?
– Ja det har inträffat. Men det har varit mindre saker och som gått att lösa genom stöttning eller andra insatser, säger Tim Pettersson.
– Vi har ofta uppföljningar och håller kontakten samt att vi har en strukturerad månadsrapportering där prestationen skattas och hur kontakten fungerar såväl med företaget som med Uppstuk. Finns det något att snappa upp där så gör vi det, säger Sofia Maier.
Alla på Uppstuk intygar att den här bryggan mellan studenter och näringsliv är viktig för Uppsala.
– Det här ger en chans för företagen att nyttja den kompetens som finns, och ökar också chansen att den blir kvar här i Uppsala. Det gör att staden kan växa. Det är många som märker att Uppsala inte bara är en studentstad, utan att det också finns jobb här, säger Madeleine Saari Byström.
Sofia Maier tycker att Uppstuks verksamhet ligger rätt i tiden.
– Det finns ofta krav på att man ska ha inte bara rätt utbildning utan också arbetslivserfarenhet direkt efter examen. Men hur ska det gå till? Då är det bra att ha den här extra erfarenheten. Uppsala universitet är annars väldigt teoretiskt, får man komma in och se hur det är på GE eller Thermo Fischer så kan det ge väldigt mycket.
Uppstuk tror att de kommer att fortsätta växa.
– Det är helt enkelt en väldigt hungrig marknad, företagen skriker efter rätt kompetens, säger Tim Pettersson.