Ny myndighet ska ta greppet om bidragsbedragare

I jakten på bidragsfuskare sätter ofta sekretessen hinder i vägen. Men vid nyår bildas en ny myndighet som får kraftfulla verktyg för att komma åt dem som missbrukar välfärdssystemet.

Utbetalningar från bland annat Försäkringskassan ska gå genom den nya myndigheten.

Utbetalningar från bland annat Försäkringskassan ska gå genom den nya myndigheten.

Foto: TT, redaktionell grafik

Myndigheter2023-12-05 05:00

I åratal har olika aktörer larmat om att det är för enkelt att fuska till sig pengar från välfärdssystemet. Trots det har rubriker om bidragsmygel duggat tätt. Det har handlat om allt från fusk med bostadsbidrag till mygel med personlig assistans och lönestöd för personer som inte finns.

undefined
I och med att Utbetalningsmyndigheten kommer att ta in uppgifter från en rad håll blir det lättare att kartlägga de som fuskar. Det anser stabschefen Therese Pelow.

Men den 1 januari sker en förändring som kan försvåra rejält för brottslingarna. Då inrättas nämligen den så kallade Utbetalningsmyndigheten vars främsta uppgift blir att ta krafttag mot oegentligheterna.

När den nya myndigheten är igång i full skala räknar man med att årligen jobba upp runt 13 000 tips. Dessa ska skickas till andra myndigheter vilket man hoppas ska stoppa bidragsfusk på cirka 800 miljoner kronor per år. Det kan jämföras med att verksamheten väntas kosta runt 200 miljoner.

– Vi kommer att dra in betydligt mer pengar än vad vi kostar, säger Utbetalningsmyndighetens stabschef Therese Pelow.

Många tjänstemän har slagit pannan blodig när de upptäckt bidragsbedrägerier men samtidigt förbjudits att tipsa andra myndigheter på grund av sekretess. Problemet undanröjs till stor del i och med att Utbetalningsmyndigheten får rätt att ta emot och begära in uppgifter från alla statliga myndigheter samt a-kassorna.

undefined
Utbetalningar från bland annat Försäkringskassan ska gå genom den nya myndigheten.

– Ett helt nytt lagstiftningspaket införs och vi kommer att få ordentliga muskler, menar Therese Pelow.

Ett av Utbetalningsmyndighetens vassaste verktyg är att man kan ta sig igenom den stränga banksekretessen, vilket öppnar helt nya möjligheter. På så vis går det att avslöja till exempel om en person får in svarta löner på sitt bankkonto samtidigt som hen är sjukskriven eller om någon använder sitt kontokort utomlands men påstår sig vara i Sverige, vilket kan vara ett krav för vissa utbetalningar.

Therese Pelow tror att Utbetalningsmyndigheten kan göra stor skillnad.

– Hittills har de enskilda myndigheterna granskat enbart sina egna utbetalningar. Men i och med att vi kan kräva in uppgifter från så många aktörer kan vi lägga pussel på ett helt annat sätt.

Enligt Ekonomistyrningsverket uppgår fusket till cirka sju miljarder per år. Det motsvarar knappt en procent av de 800 miljarder som betalas ut från välfärdssystemet, vilket kan tyckas försumbart. Men man ska komma ihåg att sju miljarder kan utgöra årsbudgeten i en medelstor kommun.

undefined
Linus Nordenskär, nationell samordnare på Försäkringskassan, tror att den nya myndigheten kan bidra till att fler fall av assistansfusk stoppas.

Utbetalningsmyndigheten får även till uppgift att ansvara för utbetalningar från flera myndigheter, bland annat Försäkringskassan, Skatteverket och Arbetsförmedlingen. Tanken är att få bättre överblick och färre felaktiga utbetalningar.

Om några år ska särskilda konton skapas där allmänheten kan se sina utbetalningar från flera myndigheter. I övrigt kommer folk sannolikt inte märka av den nya myndigheten.

– Om man inte fuskar, för då kommer man att märka att vi finns, betonar Therese Pelow.

undefined
Om Utbetalningsmyndigheten upptäcker många bidragsbrott kan det ha en brottsförebyggande effekt, tror Russell Morley vid Uppsalapolisens bedrägerisektion.

Linus Nordenskär, nationell samordnare på Försäkringskassan, tror att Utbetalningsmyndigheten kan stävja fusk med bland annat personlig assistans. Han lyfter fram att den nya myndigheten ska göra särskilda dataanalyser.

– Förhoppningsvis kan vi då identifiera felaktiga utbetalningar innan utbetalning sker, säger han.

Även Russell Morley, chef för Uppsalapolisens bedrägerisektion, är positiv.

– Ökat fokus på myndighetssamverkan är en framgångsfaktor för att komma åt den kriminella ekonomin. Idag kan det ofta vara svårt att få en överblick över utbetalningarna från olika myndigheter, anser Russell Morley.

Utbetalningsmyndigheten

Utbetalningsmyndigheten inrättas 1 januari 2024 och ska ligga i Stockholm. Utbetalningsmyndigheten ska granska utbetalningar från Arbetsförmedlingen, Centrala studiestödsnämnden, Försäkringskassan, Pensionsmyndigheten samt skattekonton hos Skatteverket.

Från 2027 ska Utbetalningsmyndigheten samordna utbetalningar från ovanstående myndigheter. 

Ett förslag utreds om att ansluta även utbetalningar från kommunerna vilket då skulle kunna omfatta bland annat ekonomiskt bistånd.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!