VW Touareg V8 FSI

Att kalla en bil som kostar över en halv miljon för en lågprismodell känns magstarkt, men faktum är att VW Touareg lite elakt skulle kunna benämnas "fattigmans-Porsche". För det är i princip en Porsche Cayenne i vardagskläder. Drygt 100 000 kronor billigare och tio hästar starkare.

Foto: Rolf Gildenlöw

Motor2007-05-28 13:05
Under skalet är VW Touareg alltså nästan identisk med Porsches jättelika stadsjeep Cayenne. Båda nu dessutom uppgraderade på över 2 000 punkter. Nya Touareg har utseendemässigt fått en ny och mera iögonfallande grill, plus nya baklyktor, så de flesta förändringarna döljs under skalet. Där är den direktinsprutade V8-motorn den kanske mest intressanta nyheten. Det är första gången VW överför sin FSI-teknik (fuel stratified injection) till en V8-motor. Där behövs den kanske bäst, för att effektivisera förbränningen och därmed minska bränsleförbrukningen. Fast fortfarande är det här en överviktig koloss som konsumerar oförskämt mycket bensin. 1,4 liter milen vid snäll körning känns svårmotiverat om man inte har behov av en riktigt kompetent dragbil för alla årstider och alla väderlekar.

Men då krävs det också att föraren har E-behörighet. Bilen är så tung i sig att man med ett vanligt B-körkort bara får haka på en pytteliten släpkärra.
Billigare än en Porsche Cayenne S alltså, men fortfarande handlar det om väldigt mycket pengar - för en bil med en kapacitet som bara tre procent av kunderna utnyttjar. Av de drygt 300 000 Touareg som hittills tillverkats och sålts är det bara 9 000 som körts i terräng.
Till skillnad från många andra trendriktiga stadsjeepar gör Touareg dock absolut inte bort sig i grönsakslandet. Utan möjlighet att spärra eller bromsa differentialerna blir de flesta fyrhjulsdrivna bilar i verkligheten bara tvåhjulsdrivna - med driv på ett framhjul och ett bakhjul. I VW Touareg kan man från förarplatsen inte bara spärra mellandifferentialen utan också koppla in en lågväxel och höja respektive sänka hela karossen. Det sistnämnda kräver dock att man väljer bilen med luftfjädring. För en extraslant kan man dessutom få diffspärr till bakaxeln.

Jag har kört nya Touareg med den nya V8-motorn men det går också att få bilen med en direktinsprutad V6:a på 280 hk. Dessutom erbjuds tre dieselvarianter, med en V10 TDI på topp. Väntar man till i höst läggs också en bensindriven W12-motor på 450 hk till sortimentet. På lite längre sikt kan man även förvänta sig en hybridversion!
V8-modellen har automatlåda, komfortstolar, läderklädsel, bixenonstrålkastare med kurvljus, multifunktionsratt, nyckellöst start- och dörrsystem, med- och motlutassistens, regnsensor, klimatanläggning mm som standard.
Standard är också antisladdsystem, förstås, adaptiv farthållare och ett antivältsystem. Dessutom den senaste versionen av ABS (Plus), som inte bara reagerar på hur halt det är utan också på vilken typ av underlag hjulen rullar. Om underlaget består av lös sand eller lös snö så aktiveras bromsarna på ett sådant sätt att det byggs upp en liten kil framför hjulen för att minska stoppsträckan.

VW Touareg har inte varit någon större säljframgång i Sverige, trots att den alltså är mera kompetent än många av konkurrenterna, och det kan väl möjligen bero på att svensken fortfarande förknippar varumärket VW med mera folkliga modeller. Dessutom är det väl så att svensken börjar tveka inför hela det här märkliga bilmodet. Vilket väl ändå är ett sundhetstecken men som också kan äventyra andrahandsvärdet.
VW TOUAREG V8 FSI

Pris: 576 000 kronor

Motor: 8-cylindrig längsmonterad V-motor med direktinsprutning, 4 163 cc, dubbla överliggande kamaxlar per cylinderbank och fyra ventiler per cylinder. Effekt 350 hk (257 kW) vid 6 800 varv/min, vridmoment 440 Nm vid 3 500 varv/min.

Bränsleförbrukning: 13,8 l/100 km

Miljöklass: Euro 4 (CO2 329 g/km)

Chassi: Fyrhjulsdriven med lågväxel och elektroniskt låsbar -centraldifferential. Framhjulsupphängning med dubbla triangellänkar och skruvfjädrar. Individuell bakhjulsupphängning med multilänk och skruvfjädrar. Kuggstångsstyrning med servo, skivbromsar fram och bak. ABS och anti-sladdsystem.

Mått och vikter: Längd 475, bredd 193, höjd 173, axelavstånd 286, markfrigång 24 cm. Tjänstevikt ca 2 470 kg. Maxlast 530 kg. Bagagevolym 555-1 570 liter. Släpvagnsvikt 3 500 kg (med B-behörighet 750 kg).



Konkurrenter i klassen

Mercedes ML500 4-Matic: 657 900 kr

BMW X5 4,8i: 637 000 kr

Range Rover V8 SE: 807 500 kr

Porsche Cayenne S: 688 900 kr
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!