Han vecklar ut papperet och fronten på en Chevrolet pickup av årsmodell 1957 uppenbarar sig.
—Det är min bil, säger Ida Hellström stolt och får genast svara på kompisarnas frågor om motorns storlek.
Gillar att meka
Hon och klasskamraterna Nanette Gustavsson och Zabina Gustavsson är de enda tjejerna i årskurs två på Bolandsskolans fordonsprogram som valt att läsa till bilmekaniker.
Merparten av tjejerna som går programmet tenderar i stället att välja inriktningen transport, där man utbildas till yrkesförare för att till exempel köra lastbil.
Men varken Ida Hellström, Nanette Gustavsson eller Zabina Gustavsson vill nöja sig med att sitta bakom ratten.
—Nej, jag tycker att det är kul att meka. Jag bestämde mig redan i sexan för att gå fordonsprogrammet och då köpte min pappa en bil som vi mekat med sedan dess, säger Ida Hellström och får medhåll av Nanette Gustavsson som också fått bilintresset från sin pappa.
Vill veta hur det fungerar
I Zabina Gustavssons familj är däremot ingen bilintresserad.
-Nej, jag vet faktiskt inte var jag fått mitt intresse ifrån. Jag känner bara att jag vill veta hur allt fungerar i en bil. När jag var liten hade jag en dröm om att kunna stanna och hjälpa den som fått motorstopp längs vägen.
Zabina Gustavssons mamma var tveksam till att dottern skulle gå fordonsprogrammet. Men i dag tycker hon att det är bra och talar gärna om för sina vänner att hennes dotter ska bli bilmekaniker.
Valet ifrågasattes
Även Nanette Gustavsson blev ifrågasatt inför gymnasievalet.
-Mina klasskompisar i högstadiet trodde att jag skulle ångra mig. Men jag har inte ångrat mig det minsta. Många tjejer skulle nog inte våga välja fordon eftersom de undrar vad andra ska tycka. Men om man har ett eget intresse måste man våga.
Väl på utbildningen har det inte varit några större problem.
—I ettan hade vi en lärare som inte lät oss meka lika mycket som killarna, men då sade vi ifrån och nu får vi lika mycket uppmärksamhet från lärarna som killarna, berättar Ida Hellström.
—När man säger att man går fordon undrar alla hur det är att vara så få tjejer, men det fungerar jättebra. Det är skönt med färre tjejer, det blir mindre tjafs, säger Zabina Gustavsson.
Stortrivs på praktik
Två dagar i veckan är klassen ute på verkstadspraktik. Det är tjejernas första riktiga möte med yrkeslivet. Och de stortrivs.
-Jag trodde att jag skulle få stå bredvid och titta på, men jag har verkligen fått göra allt, säger Nanette Gustavsson, som är på Upplands Motor.
—Praktiken är helt klart det roligaste hittills. Nu känner jag verkligen att jag vill bli mekaniker, säger Zabina Gustavsson som är på AB G Persson.
Men varken på Upplands Motor,
-Jag skulle nog känna mig mer bekväm om det fanns någon mer tjej som mekade, säger Nanette Gustavsson.
—Det skulle inte jag, säger Ida Hellström.
—Men jag tror ändå att det är bra om fler tjejer blir mekaniker, för då kan man vara säker på att få jobb för att man är duktig, inte för att man är tjej. Som det ser ut i dag har vi lättare att få jobb eftersom verkstäderna vill ha in fler tjejer, fortsätter Ida.