Toyota Auris 1,6 VVT-i

Namnet Auris ska anspela på det latinska namnet på guld men som bilupplevelse känner man ingen guldvittring bakom ratten på Toyotas efterföljare till miljonsäljaren Corolla. Men säkert blir det mer guld i kassakistan för världens mest lönsamma biltillverkare.

Foto: Rolf Gildenlöw

Motor2007-05-09 10:32
Enbart modet att våga byta ut namnet Corolla mot Auris borde vara värt en extra stjärna i marginalen för Toyota. Över 32 miljoner Corolla har tillverkats sedan modellen introducerades i mitten av 1960-talet. Nu byter den namn till Auris. Fast det är bara halva sanningen - namnet Corolla blir kvar något år till på den klassiska sedanmodellen. Auris är en så kallad halvkombi.

Och skälet till att just den versionen får ett nytt namn är att Toyota nu siktar in sig på en yngre målgrupp. Då är namnet Corolla alltför förknippat med äldre bilköpare.
Medan Corolla tillverkas och säljs över snart sagt hela världen är Auris utvecklad i Europa, för europeiska bilköpare. Formgiven i södra Frankrike och tillverkad i Storbritannien respektive Turkiet.
Då skulle man ju kunna tro att Auris är en lite mer vågad bil än vad Toyota brukar leverera. För vådan av att bygga bilar för en hel värld är ju att kompromisserna blir många och att utseendet alldagligt. Det är egentligen bara en sak Toyota de senaste åren vägrat att kompromissat om - byggkvalitén. Få bilar är så väl hopskruvade och så driftsäkra som en Toyota. Däremot har de förblivit rätt tråkiga och anonyma och det gäller även Auris. Som förare känner man inte av någon guldglans. Men sannolikt blir det guldglans över ägarens bilbudget.

Toyota har de senaste åren satsat maximalt på säkerhet och Auris fick nästan maximalt antal poäng i EuroNCAP:s krocktest. Full pott i sidokrockprovet, 15 av 16 poäng i frontalkrockprovet, fyra av fem i barnsäkerhet och tre av fem i fotgängarskydd. Det räckte med god marginal till totalt fem stjärnor. Och all säkerhetsutrustning är standard, inklusive nio krockkuddar och antisladdsystem.
Man sitter bra, körställningen är utmärkt och det finns massor av fack och avlastningsytor. Men i motorvägsfart blir bilen lite surrig och det bullrar från däcken.
Dual VVT-i står det på motorn, vilket betyder att både insugs- och avgasventilerna har variabla öppningstider, vilket i sin tur ger bättre bränsleekonomi och bättre körbarhet på låga varv. Följer man indikeringen på instrumentpanelen, som visar när föraren bör växla, så åker man lätt på fabrikens officiella förbrukningssiffra, 0,7 liter milen. Men det går att åka ännu snålare - om du väljer Auris med en 1,4-liters dieselmotor. Då klarar bilen milen på en halvliter.

Billigaste versionen har dock en 1,4-liters bensinmotor på 97 hk och kan fås för 143 900 kronor. Sedan finns det förstås gott om extrautrustning att plocka på varav den elektroniska multimode-växellådan är det smartaste valet. Med den sjunker bränsleförbrukningen en halv deciliter milen vid stadskörning.

Toyota Auris 1,6 VVT-i

Motor: 4-cylindrig tvärställd radmotor med multipoint bränsleinsprutning, 1 598 cc, dubbla överliggande kamaxlar och fyra ventiler med variabla öppningstider per cylinder. Effekt 124 hk (91 kW) vid 6 000 varv/min, vridmoment 157 Nm vid 5 200 varv/min.

Chassi: Framhjulsdriven, framvagn med fjäderben och skruvfjädring, torsionsaxel bak med skruvfjädrar, kuggstångsstyrning med elektromekanisk styrservo, skivbromsar fram och bak. ABS. Antisladd.

Mått och vikter: Längd 422, bredd 176, höjd 152, axelavstånd 260 cm. Tjänstevikt 1 360 kg, maxlast 390 kg, bagagevolym 345-761 liter. Släpvagnsvikt 1 200 kg.

Konkurrenter i klassen:
Kia Cee'd 1,6 EX, VW Golf 1,6, Citroën C4 1,6i, Opel Astra 1,6 Enjoy.




Plus: Låga driftkostnader. Högt andrahandsvärde. Nära maxpoäng hos EuroNCAP.

Minus: Bullrig på grov asfalt. Trygga men föga inspirerande köregenskaper.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!