Sverige är världsledande i utvecklingen av systemet, som kallas ISA, Intelligent Speed Adaptation eller Intelligent Stöd för Anpassning av hastigheten.
— Några kommuner har också visat intresse för systemet. Vi kommer att permanenta systemet i 150 av våra egna bilar, och så fort det blir volym på beställningarna kommer kostnaderna att gå ner, säger Thomas Andersson, presschef på Vägverket.
Av särskilt intresse för kommunerna är det så kallade "ISA-systemet med kvalitetssäkring", där tanken är att kommunalt upphandlade transporter, till exempel skolskjutsar, lokaltrafik och färdtjänst, ska kunna övervakas av kommunen.
— Beställare får veta om transportören har överträtt hastighetsbegränsningarna, och var och vid vilka tidpunkter det har skett. På så sätt kan man hålla koll på att chaufförer och anställda verkligen följer trafikreglerna, säger Thomas Andersson.
Inga planer på ISA i Uppsala
I regeringens trafiksäkerhetsproposition förordas en vidgning av ISA-projektet, som när det testades 1999—2001 på 5 000 bilar i Sverige, visade sig kunna minska personskadeolyckorna i trafiken med 20—30 procent.
Men på Uppsala kommun finns för närvarande inga planer på att installera ISA i kommunala transporter eller egna bilar.
— Det går lite trögt i Uppsala kommun, men det här är väl ett ypperligt tillfälle att se över transporterna i kommunen. Det verkar vara ett bra system, som kan göra kommunens transporter säkrare, säger Helen Nordlund, trafikkonsulent på kommunens trafiksäkerhetsråd.