Svårt att locka tjejer till verkstadsarbete

Bristen på kvinnor i bilbranschen är ett problem. Den dryga miljon kvinnor som i dag är bilägare möts nästan undantagslöst av manliga mekaniker och försäljare. Dessutom spås branschen drabbas av arbetskraftsbrist och då behövs både kvinnor och män.

Motor2005-11-30 21:45
Andelen kvinnor i bilbranschen är liten. Antalet bilförsäljare som är kvinnor har visserligen ökat något, men andelen kvinnliga bilmekaniker står still.
—Vi vill ha in fler kvinnor, säger Ulf Zetterstedt, som är ordförande i Motorbranschens yrkesnämnd, MYN.
Han uppskattar att endast en halv procent av Sveriges 20 000 bilmekaniker och en procent av landets 7 000 bilförsäljare i dag är kvinnor.
—Det tycker vi i branschen är ett problem. Kvinnor behövs av olika skäl. Kvinnliga försäljare lockar fler kvinnliga bilkunder och bidrar också till ett bättre klimat på arbetsplatsen.

Ingen medveten strategi
Rekryteringen av fler kvinnor till branschen är enligt Ulf Zetterstedt också en ren överlevnadsfråga eftersom en brist på arbetskraft är att vänta.
—Då gäller det att kunna attrahera både unga killar och tjejer. Redan i dag är det få som söker sig till fordonsprogrammet på gymnasiet och de som söker är inte alltid de bästa.
Men hittills finns ingen medveten strategi från bilbranschens sida för att öka andelen kvinnor.
—Nej, jag kan inte med gott samvete säga att vi har gjort något konkret. Men en idé kan ju vara att fokusera på rekryteringen till fordonsprogrammen, säger Ulf Zetterstedt.
På Bolandsskolan i Uppsala gör man precis det. Till högstadiets gymnasieinformation försöker man varje år att få med sig kvinnliga elever från fordonsprogrammet för att visa goda exempel.
Men trots det har andelen tjejer som väljer fordonsprogrammet på Bolandsskolan inte ökat nämnvärt på senare år, utan stannat på den nivå som nåddes för cirka fem år sedan. I dag är ungefär tolv procent av eleverna i årskurs ett och två tjejer. I årskurs tre är siffran sex procent.

45 procent hoppar av
Dessutom hoppar hela 45 procent av de tjejer som börjar på fordonsprogrammet i landets gymnasieskolor av utbildningen. Mobbning, även från lärarkåren, anges ofta som skäl, enligt Skolverket.
Ett rejält misslyckande eftersom gymnasieskolans uppgift enligt läroplanen är att uppmuntra eleverna att "utveckla sina intressen utan fördomar om vad som är kvinnligt och manligt".
—Vi vet inte riktigt hur vi ska göra för att öka andelen tjejer igen, säger Ragnar Sundström, som är biträdande rektor på fordonsprogrammet.
—Det är de gamla könsmönstren som går igen, killar har ofta större vana vid att meka med bilar. Tidigare kanske man kunde hävda att arbetet på en verkstad var för tungt för kvinnor. Men i dag har mycket gjorts för att undvika exempelvis tunga lyft. Dessutom är ju långt ifrån alla killar starka, säger Ragnar Sundström.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!