Stor känsla i liten buss

Samma dag som de kommunalanställda återupptog fajten för sina busschaufförer och manade till strejk åkte jag till huvudstaden och tog - bussen! Hyundais nya H-1 är inget under av lyx men underbart rymlig.

Foto: Rolf Gildenlöw

Motor2008-07-16 07:55
Jag kände mig nästan som en "svartfot" när jag styrde in mot centrala Stockholm med Hyundais nya H-1-buss och passerade Kommunals strejkvakter. För den känns verkligen som en liten buss. Till skillnad från många andra moderna minibussar rymmer den också vad som lovas. Bra plats för åtta men också gott om plats för deras bagage.

Även om jag faktiskt råkar ha de bokstäver i mitt körkort som krävs för att få köra en fullstor ledbuss, så räcker det med vanlig B-behörighet för att få ratta en knakfull Hyundai H-1.
Vilket egentligen är galet. För det är ett enormt ansvar man lägger på exempelvis en ung idrottsledares axlar när han skickas iväg med hela sjumannalaget och deras utrustning i ett sånt här ekipage. För det är ju mest så den här fordonstypen används. Och med full last är köregenskaperna väsensskilda från trafikskolans Volvo S40.
Nu är förstås nya Hyundai H-1 en modern konstruktion med fjäderben fram och individuell hjulupphängning bak, ABS, elektronisk bromskraftfördelning, antisladd, antispinn och övrig teknik som kan förväntas av en nyutvecklad bil av i dag, men med full last är det dock en tretonnare som i ett trängt läge kräver en viss rutin bakom ratten.

Det är alltså inte bara att vrida om ifall du behöver väja. Inte för att jag tror att den välter, som sådana här högbyggda ekipage förr hotade att göra, men den kommer inte att lyda rattrörelserna som en vanlig personbil.
Och det går att vrida mycket på ratten. Vändcirkeln är imponerande snäv och den över fem meter långa bilen tycks sno runt på en femöring. Med standardmonterade parkeringssensorer bak blir tillvaron på små ytor ännu enklare.
Hyundai H-1 överraskar med en för biltypen riktigt bra åkkomfort. Måttligt bullrig, det är inga problem att föra samtal i motorvägsfart. Åker man bara 2+2+2 i de tre sätesraderna blir det väldigt luftigt. Mellanraden går att flytta i längsled om riktigt långbenta hamnar längst bak

Men riktigt långa resor är kanske inget som lockar om man inte är ung och rask med oförstörd rygg. Fast det finns ju familjer som kuskar runt i Europa med husbilar som är byggda på betydligt mer primitiva chassier än det här.
Dubbla luftkonditioneringssystem plus Webastovärmare garanterar i alla fall behaglig innetemperatur både sommar som vinter.
Priset ligger en hundralapp under 300 000 kronor men då ingår i princip allt som tillverkaren erbjuder - utom metalliclack. Det har konkurrenterna svårt att matcha.
Fakta/Hyundai H-1 Kombi8
Motor: 4-cylindrig längsmonterad dieselmotor med common rail, 2 497 cc, dubbla överliggande kamaxlar och fyra ventiler per cylinder. Turbo. Effekt 170 hk (125 kW) vid 3 800 varv/min, vridmoment 392 Nm vid 2 000 varv/min.
Chassi: Bakhjulsdriven med automatisk diffspärr, framvagn med fjäderben och skruvfjädring, individuell hjulupphängning bak med skruvfjädrar, kuggstångsstyrning med servo, skivbromsar fram och bak. ABS. Antisladd.
Mått och vikter: Längd 513, bredd 192, höjd 193, axelavstånd 320 cm. Tjänstevikt 2 350 kg, totalvikt 3 030 kg, bagagevolym 851 liter, släpvagnsvikt 2 300 kg.
Pris: 299 900 kronor
Bränsleförbrukning: 8,5 l/100 km
Utsläpp CO2: 225

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!