Stadsjeepen allt mer populär

Onödig, stor som ett hus och törstig som ett lastfartyg. Ungefär så har stadsjeepen, suven, beskrivits. Men den har samtidigt haft sina supportrar. Med åren har biltypen blivit mer rumsren och är nu populärare än någonsin.

Köregenskaper. Suven tar sig fram nästan överallt – åtminstone kan det kännas så.

Köregenskaper. Suven tar sig fram nästan överallt – åtminstone kan det kännas så.

Foto: Bruno Ferrari/Shutterstock.com

Motor2015-07-31 10:53

Stadsjeepen hade länge varit trendig i USA innan den slog igenom i Sverige. Det skedde för knappt 15 år sedan, då allt fler bilägare ville åka stort och lyxigt, sitta högt och njuta av känslan av att kunna ta sig fram nästan överallt. Låt vara att nästan ingen ens körde på grusväg utan mest rullade fram i storstan.

Men allt var inte frid och fröjd. Biltypen drog mycket bränsle, släppte ut höga halter av koldioxid och kunde vara farlig i trafiken. Den blev starkt kritiserad.

Vissa motståndare gick så långt att de repade fordonen eller tömde däcken på luft. Det senare sysslade Asfaltsdjungelns indianer med, en aktionsgrupp som i flera städer under 2007 tog till civil olydnad för att protestera mot stadsjeepen.

Många suv-ägare blev rosenrasande och vissa hotade med våldshandlingar. Debatten var het i media och det käbblades på olika forum.

"Stadsjeepar drar mer bränsle och det retar grönsakskommunister till vansinne, en anledning så god som någon för att köra terrängbil i stan", tyckte en av många röster på sajten Flashback.

Andra var mer sansade i sina utlåtanden. Tyckte helt enkelt att det storvuxna och bränsleslukande fordonet var en onödig trend som gick stick i stäv mot förnuftet. Och betraktade fyrhjulsdriften som en falsk trygghet.

Och faktum är att suven inte är lika säker som den ger sken av. Den får sämre resultat i krocktester och välter lättare på grund av dess höga tyngdpunkt. Dessutom ökar den skaderisken för andra. Den stora vikten och höga fronten kan ge svåra skador på personbilar och medtrafikanter vid en krock.

Varför finns då stadsjeepen kvar? Det är inte så konstigt. Fordonsköp är sällan rationella och en bil är långt ifrån bara ett transportmedel. Den är ett viktigt attribut som berättar vem man är, och visst kan det kännas mäktigt att rulla fram i en rejäl kärra. Förnuft har inte alltid med saken att göra.

Däremot tog biltillverkarna till sig av kritiken. De skapade en mindre variant av suven, Crossovern, som är mer lik en personbil och oftast drar mindre bränsle än storebror. Numera är suv ett luddigt begrepp som i princip omfattar alla bilar med förhöjd markfrigång och grövre däck.

Men segmentet har blivit en stor succé som växer explosionsartat. I USA passerade försäljningen i fjol 1,5 miljoner fordon, en tredjedel av nybilarna, medan kategorin i Sverige för första gången passerade den klassiska sedanen.

Säga vad man vill om stadsjeepen, men den lär bli allt vanligare under de närmaste åren. Inte minst i Kina där en köpstark publik har fått upp ögonen för de största och dyraste varianterna. (TT)

Fakta Inte så säker

I Euro NCAP:s krockprov får biltypen generellt sämre resultat än vanliga personbilar vid frontalkollisioner. Och enligt amerikanska studier är dödsrisken i singelolyckor högre än för personbilar, vilket till stor del beror på den ökade risken för voltningsolyckor på grund av stadsjeepens högre tyngdpunkt.

Dessutom ökar den skaderisken för andra. Vikten och den höga fronten kan ge svåra skador på personbilar, medtrafikanter och fotgängare vid en krock.

Alla gör det

I takt med stadsjeepens växande popularitet har även klassiska lyxmärken fallit för trenden. Bentley ska presentera sitt bidrag till segmentet under nästa år. Klart är att den med en prislapp på 2,3 miljoner kronor blir dyrare än konkurrenterna från Mercedes och Land Rover.

Samtidigt kommer Lamborghinis modell Urus att börja byggas i Italien 2018. Den senaste tillverkaren att hänga på suv-hysterin är självaste Rolls-Royce som tidigare i år gick ut med sina planer över att bygga ett lyxigt terrängfordon.

Fotnot: NCAP står för European New Car Assessment Programme, och är ett trafiksäkerhetsamarbete mellan många av Europas stater, biltillverkare och frivilliga organisationer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!