Men ordet "revolution" klingar rätt tungt. Kan man verkligen kalla förändringen som självkörande bilar kan åstadkomma i våra liv för en revolution?
Frågan är ställd till Erik Coelingh. Han är civilingenjören som har doktorerat i mekatronik – kombinationen elektronik och mekanik. Han har arbetat 17 år med utveckling av adaptiv farthållare och kollisionsundvikande system på Volvo Personvagnar. Sedan 2017 jobbar han strategiskt med att utveckla mjukvara för självkörande bilar på Göteborgsbaserade mjukvaruföretaget Zenuity.
– Ja, svarar Erik Coelingh.
– Jag tror att självkörande bilar blir en revolution. Dagens transportsystem har många problem, däribland miljöpåverkan och trafiksäkerhet. Över 90 procent av bilolyckorna orsakas av den mänskliga faktorn.
I korthet arbetar Zenuity med att ersätta våra sinnen med sensorer som ska läsa av och analysera trafiken för att optimera körsäkerheten. På så sätt kan självkörande bilar reducera den mänskliga faktorn radikalt. Samtidigt ska åkkomforten förbättras avsevärt, framhåller han. Framför allt kan åktiden användas till annat. Vad sägs om att bädda ned sig i bilen, trycka på knappen och några timmar senare vakna upp i Spanien?
– Det vore underbart att åka på semester med bilen. Enda frågan är hastigheten, det är inte säkert att man hinner ända fram till Spanien på en natt. Men annars är det bara fantasin som sätter gränser. Vi måste släppa den gamla tanken att bilen har fem säten, en ratt och en gaspedal.
Med lite fantasi kan man tänka sig att messa, surfa, läsa och prata i telefon under åktiden. I framtiden kan bilmodellerna vara utrustade med en elektrisk grundplatta och utbytbar interiör. Arbetet med sådana tekniska lösningar pågår för fullt, exempelvis med 180 graders vridbara bilstolar. Än ska bilen kunna vara en biosalong med sköna fåtöljer, än en mötesplats för flera personer. Eller en konvertibel variant likt Volvo Cars omtalade prototyp 360c, där bilens interiör byter skepnad med ett knapptryck: från sovrum till mötesplats till viloplats.
Självkörande bilar kommer att omdana vår vardag på flera sätt. I stället för att ödsla dyrbar tid på att själv skjutsa barn till skola och fritidsaktiviteter ska en självkörande taxi kunna göra allt detta. Då har vi inte ordat om hur dessa bilar dramatiskt kan öka mobiliteten och lyfta livskvalitén för alla äldre som har mist körförmågan.
Tiotusenkronorsfrågan är när självkörande bilar blir en naturlig del av vår vardag.
Svar: Revolutionen kommer att ske stegvis.
– Redan om fem år kommer det att finnas helt självkörande bilar som inte behöver övervakas. Du trycker på en knapp och kan luta dig tillbaka och göra något annat. Men det kommer inte att ske över en natt i hela världen. Min personliga gissning är att om 50 år är självkörande fordon så dominerande att de klarar av att köra på 95 procent av vägarna, säger Erik Coelingh. (TT)