Skjutsning negativt för trafikmiljön
Trafikmiljön utanför Uppsalas grundskolor har försämrats. Den största orsaken till det är föräldrar som skjutsar sina barn i bil. Nu vill politikerna göra miljön runt skolorna säkrare.
Säkert att skjutsa sina barn till skolan - en illusion.
Foto: Hans E Ericson
Ändå är skjutsandet den största orsaken till att trafikmiljön vid Uppsalas grundskolor har försämrats. Det visar en ny inventering av trafikmiljön runt alla kommunala och fristående grundskolor som kommunens trafiksäkerhetsråd gjorde i slutet av förra året.
Eftersom flera skolor har fått förskolor inrymda i sina lokaler, på grund av bristen på förskoleplatser, cirkulerar fler bilar runt skolorna. Men även skjutsandet av skolbarn har ökat och orsakerna till det är flera, säger Mari-Anne Larsson som är trafikkonsulent på trafiksäkerhetsrådet.
- Barnen är yngre när de börjar i skolan, fler har dubbelt boende eftersom föräldrarna är skilda och då kan barnen få längre till skolan. Dessutom kan man i dag välja skola, så alla barn går inte i en skola i närheten av hemmet.
De flesta skolor har inte tillräckligt med parkeringsplatser för föräldrar, vilket leder till att föräldrarna parkerar vilt, lämnar sina barn och sedan har bråttom därifrån.
- Dagens skolor är inte gjorda för att föräldrar ska hämta och lämna med bil. Därför måste vi påminna föräldrarna om att de ska vara försiktiga även om andras barn, och inte köra fort i väg från skolan efter att de har lämnat, säger Mari-Anne Larsson.
För att minska trafiken runt skolorna driver trafiksäkerhetsrådet tillsammans med kommunens hälsopedagoger projektet "Till skolan utan bil", där skolor och föräldrar uppmanas att få barnen att gå eller cykla. Men projektet har hittills fått ett svalt mottagande.
- Intresset är inte så stort som vi skulle vilja. Förklaringen är nog att många har bråttom på morgonen, och ett lätt sätt att hinna är att ta barnen i bilen och släppa av dem på väg till jobbet, säger Agneta Östervall Danielson, som arbetar som hälsopedagog på bland annat Sunnerstaskolan och Valsätraskolan.
Men nu vill politikerna göra något åt situationen. I dag, onsdag, väntas därför kommunstyrelsen ge kommunens gatu- och trafiknämnd i uppdrag att ta fram ett åtgärdsprogram för att öka trafiksäkerheten.
Initiativet kommer från miljöpartiet som skrivit en motion i frågan. Maria Gardfjell (mp) tror att både kommunen och skolorna behöver ta ett större ansvar om trafikmiljön ska bli bättre:
- Kommunen måste se till att det finns säkra gång- och cykelvägar till skolorna, och pressa Vägverket att sänka hastigheterna på närliggande vägar. Dessutom har skolornas rektorer och lärare en viktig roll som opinionsbildare gentemot föräldrarna. Jag tror att många familjer på en skola måste vara med på tåget för att föräldrar ska våga sluta skjutsa, säger hon.
Cecilia Forss (m) kommunalråd med ansvar för trafik, samt ordförande i barn- och ungdomsnämnden, håller med:
- Vår kampanj att inte ta bilen till skolan är viktig. Jag tror att man måste diskutera det här oftare både på föräldramöten i skolan och i politiken för att bilda opinion kring frågan.
Men även utemiljön kring skolorna behöver förbättras, tror Cecilia Forss:
- Det är viktigt att man aldrig backar, utan att man alltid kör framåt. Det ställer krav på att vi ordnar vägarna runt skolan så att man kan köra in på ett ställe och ut på ett annat.
Det ligger nu på gatu- och trafiknämndens bord att ta fram konkreta förslag för hur trafiksäkerheten runt Uppsalas grundskolor ska bli bättre.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!