Alla EU-länder utom Sverige kräver att bilförare som pratar i mobiltelefon ska använda handsfree. Båda händerna på ratten alltså. Många har dessutom ett uttalat sms-förbud under körning. Det gäller Cypern, Finland, Frankrike, Tyskland, Grekland, Italien, Lettland, Luxemburg, Portugal och Slovenien.
I praktiken har även Bulgarien, Ungern, Island, Litauen och Malta sms-förbud eftersom de antingen enbart tillåter telefonsamtal, eller har förbjudit manuell hantering av telefonen under bilkörning. Belgien har gått ett steg längre och infört totalförbud. Där måste man stanna bilen för att ringa.
Schweiz, som inte är EU-medlem, har också handsfreekrav och förbud mot att hantera telefonen manuellt under körning. Samma sak gäller i Turkiet. Norge har bara krav på handsfree. I det populära turistlandet Kroatien är mobiltelefon och bilkörning en förbjuden kombination.
I Sveriges riksdag har mobiltelefoni under bilkörning diskuterats i över 20 år. Inget beslut har fattats. Nästa år måste regeringen lämna ett förslag på åtgärd till riksdagen.
– Ett skäl till att det blivit en sådan långbänk, beror på svårigheten att få fram tillförlitlig olycksstatistik som underlag för ett förbud, förklarar Ruggero Ceci, utredare på Trafikverket.
Det är svårt att bevisa att en olycka orsakats av mobiltelefonen. Polisen får inte ta del av telefonhistorik om det inte finns misstanke om grovt brott. Att bara kräva handsfree löser inga problem, konstaterade Vägverket efter en vetenskaplig utredning 2003.
– Man fann att handsfree inte på något sätt minskar den mentala belastningen som ett samtal innebär i en komplex trafiksituation, säger Ruggero Ceci.
Ett totalförbud anses svårt, eftersom telefonen kan behövas för att kalla på hjälp. Och det finns situationer där det inte innebär någon egentlig fara att prata i telefon – under långkörningar hjälper det exempelvis långtradarchaufförer att hålla sig pigga.
– Situationen är väldigt avgörande. I stadstrafik är det klart olämpligt att använda telefonen, där finns många oskyddade trafikanter och inga marginaler, säger Ruggero Ceci. Sådant som tar ögonen från vägen lär vara den största faran. En amerikansk undersökning kom fram till att den som sms:ar löper 23 gånger större risk att råka ut för en olycka.
Den som ertappas med att bryta mot de olika mobiltelefonlagarna ute i Europa får ta fram plånboken. Spanien har högst böter, 200 euro vilket motsvarar nästan 1 800 kronor. I Grekland kan dessutom körkortet dras in i 30 dagar och i Portugal kan det bli körförbud i upp till sex månader.
Källa: Rapport SMART 2009/0065 från Europeiska kommissionen.