Även äldre bilar innehåller raffinerad elektronik, styrenheter och avancerad teknik. Det konstaterar servicetekniker Niclas Karlsson på Eklunds bil i Göteborg, när han ombeds tipsa om vad den genomsnittlige bilägaren kan och bör göra själv med sitt fordon och vad det är klokast att låta experter ta hand om.
- Man kan göra ganska mycket av enkla underhållsarbeten själv, men har man inte specialkunskaper är det bättre att anlita en verkstad. Man ska veta att nästan alla bilar i dag är avancerade och det krävs specialverktyg till många reparationer. Däremot är det alltid bra att regelbundet se över bilen, att till exempel batteriet är rent, att gångjärn är smorda och att kabelskor och klämmor sitter ordentligt fast.
Några av hans kunder väljer att byta olja och filter själva. Resten av servicen - kontroll av bromsar, elsystem, spännremmar med mera - lämnar de över till fackmännen.
- Vill man byta olja och filter själv är det enklast att åka till en hall med lift och hissa upp bilen. Glöm inte att byta pluggens packning och att fukta det nya filtrets tätningsring med lite olja, säger Niclas Karlsson.
Ett enkelt sätt att "känna" på sin bil är att ta en testtur på några mil och göra en lättare undersökning. Var uppmärksam på vibrationer och ljud. Lyssna till exempel efter missljud i fjädringen över gupp. Bromsa bilen lite hårdare än vanligt och känn om den drar åt något håll.
I så fall kanske bromsoken kärvar. Ratten ska inte vibrera vid inbromsning. Om den gör det kan det bero på att bromsskivorna är skeva eller att det finns glapp i framvagnen. Känns bilen gungig är stötdämparna slitna. Kolla gärna genom att trycka ner hörnet på bilen - är dämparen okej ska bilen guppa upp och sedan stanna.
FAKTA: GÖR DET SJÄLV
Batteriet
+Håll batteriet rent och snyggt. Ta bort ärg och smuts med stålborste. Använd gärna elektronikspray som motverkar ärg. Kolla att det sitter fast ordentligt.
Belysning
+De flesta lampor kan man byta själv. Däremot ska man inte ge sig på xenonbelysningen på grund av den höga spänningen och risken för skador.
Olja och oljefilter
+Använd gärna liften i en gör-det-själv-hall. Följ instruktionen i reparationshandboken. Lämna spillolja och filter på miljöstation.
+Kontrollera växellådsolja.
Rostskydd
+För att rostgarantin ska gälla ska bilen rostkontrolleras av auktoriserad verkstad enligt serviceschemat. Var noga med att åtgärda stenskott eller liknande skador som din verkstad noterar vid rostkontrollen.
Smörja dörrlås och gångjärn
+Se över bilens lås, gångjärn i dörrar och baklucka. Även motorhuvens låsmekanism. Smörj gärna med högtrycksfett på sprayflaska som letar sig in i skrymslena och stannar kvar. Använd inte rostlösande smörjmedel som kan ta bort smörjande fett.
Tändstift
+Byts enligt angivet intervall eller om de är defekta. Om avlagringen är svart kan blandningen vara för fet, är den vit kan blandningen vara för mager. Ett oljigt stift är troligtvis ett tecken på en sliten motor.
Vätskor
+Kontrollera nivån i bromsvätskebehållaren. Bromsvätskan ska bytas i med jämna mellanrum, till exempel varannat år, och utförs bäst av verkstad.
+Kylvätska. Använd rekommenderad vätska. Tänk på att vissa kylvätskor inte ska blandas med andra fabrikat.
Manualer och tips
Bilens instruktions- och servicebok har ofta ett gör-det-själv-avsnitt med instruktioner för enklare underhåll och översyn. Boken innehåller även tekniska specifikationer och vilka oljor och vätskor som ska användas samt vad som gäller för service och reparationer i förhållande till bilens garantier.
Källa: Diverse reparationshandböcker, Eklunds Bil.