Se upp vid privatimport av EU-mopeder
Möjligheten att få tag på EU-mopeder till lägre priser än i Sverige gör att många vänder blickarna mot Europa när det är dags att göra affär.
Foto: Scanpix
När du ska importera ska du alltid jämföra priser innan du bestämmer dig. Det gäller också att du inte är rädd för att ställa frågor till säljarna. Är alla kostnader inräknade i priset? Ingår moms och tillkommer det några fraktkostnader? Ta reda på den här informationen innan köpet är avklarat så slipper du obehagliga överraskningar.
För att få köra en direktimporterad EU-moped i Sverige måste den först registreringsbesiktigas. För nya mopeder förutsätter detta att mopeden är EG-typgodkänd. För att kunna registreringsbesiktiga din importerade EU-moped måste du ha ett CoC-intyg (Certificate of Confirmity). Importera därför aldrig en EU-moped som inte har det dokumentet. Då kan den nämligen inte godkännas i Sverige.
Fel kan alltid uppstå på varor man köper. Har du importerat en EU-moped innebär det att du måste reklamera felet till den utländska handlaren. Se därför till att det följer med en garanti och kontrollera villkoren i den. Extra viktigt är det att du har koll på vilka fel som omfattas av garantin och vem som ansvarar för att felen åtgärdas. Europagarantier brukar innebära att du kan få garantifel åtgärdade i andra länder än det land där varan köptes, men kontrollera det för att vara på den säkra sidan. Annars kan det bli en dyrbar affär att få ett fel åtgärdat.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!