Så rustar du bilen för vintern

Fräscht batteri håller bilen startklar. Inpluggad motorvärmare sänker bränsleförbrukningen. Och för säkerheten är rejäla vinterdäck det viktigaste.

Foto: Liz Hover/Stockxchng

Motor2010-12-11 12:00

Det anser Terje Eklund, teknisk chef hos Motormännen.
Kyla, is och snö ökar helt klart påfrestningarna på våra bilar. Det blir ett antal av oss påminda om varje år när vi står på parkeringsplatsen med startproblem. Bilen behöver helt enkelt en översyn när Kung Bore slår till.
När Terje Eklund ombeds tipsa om vad vi bör tänka på inför vintern börjar han med däcken:
– Det viktigaste för säkerheten är att ha ordentliga däck på bilen, att man har vinterdäck efter de behov man har. Klarar man sig med odubbat eller behövs dubbat?

Vinterdäck efter behov. Kan du utveckla?
– Är man väldigt beroende av bilen och måste åka till jobbet tidiga morgnar eller sena kvällar och inte har något annat alternativ, anser jag att man ska välja dubbade däck. Det är det säkraste alternativet, speciellt på förvintern och senvåren när det kan uppstå rena ishalkan.
Har din bil varit inne på service nyligen har verkstaden troligen kollat frostskydd i både kylare och i spolarbehållare, men en extrakontroll skadar inte.
– Och glöm inte att se över batteriet: borsta bort oxider och ladda gärna upp det ordentligt om möjligheten finns. Kolla sedan över belysning och torkarblad, säger Eklund.

Kan man sköta om torkarblad?
 Är det inte skador på bladen, utan bara beläggning kan man ta av dem och göra rent dem i diskhon med diskmedel och en borste. Men blir det randigt på rutan är de slut och behöver bytas ut.
I delar av landet saltas det mycket. Hur ska man tvätta bilen på vintern?
Man ska tvätta bilen på en spolplatta med oljeavskiljare. För att få bilen ren vintertid så krävs ett bra avfettningsmedel som löser upp salt och asfaltspartiklar som fastnar i lackeringen. Tvätta ofta så hinner inte smutsen torka in så hårt. En nyvaxad bil är lättare att hålla ren åtminstone några månader.

Något annat man ska tänka på?
– Se till att värmen fungerar, ha en ordentlig isskrapa, en borste och gärna en skyffel om man skulle bli inplogad. En liten påse med sand är inte heller fel att ha med.
– Ligger man nära en service när luftfilter och tändstift ska bytas kan det vara bra att få det gjort, det gör att bilen kan vara lite mer lättstartad vintertid.
– Har du motorvärmare, använd den så mycket som möjligt, en varm bil är mer lättstartad och du skonar miljön, avgasreningen fungerar snabbare med varm motor och bränsleförbrukningen sänks.


FAKTA
+ Batteriet: Är bilens hjärta, speciellt vintertid. Håll batteriet rent så gör det sitt jobb.

+ Lampor: Kolla att alla lampor fungerar. Belysningen är till för att både synas och för att se. Sprickor eller stenskott i strålkastarglas försämrar belysningen.

+ Däck: Viktigaste ur säkerhetssynpunkt på vintern. Dubben ska kännas tydligt om du drar handen över däcket. Lagen säger minst 3 millimeter mönsterdjup på vinterdäck, men minst fyra till fem millimeter är att rekommendera.
Sprickor i gummit? I så fall är däcket i princip förbrukat. Alla däck ska vara bra, men grundregeln är att bästa däcken placeras bak på både fram- och bakhjulsdrivna bilar.

+ Skifte till vinterdäck: Mellan den 1 december och 31 mars måste bilen vara utrustad med vinterdäck vid vinterväglag. Instruktionsboken talar om var domkraften ska placeras. Var extra försiktig om du har en äldre bil och är osäker på om balkar eller lyftpunkter är rostiga. Lägg ett hjul under bilen som säkerhet.

+ Torkarbladen: Tar stryk av kyla och salt. Torka av dem då och då för att förlänga livslängden. Undvik att köra torkarna på isig ruta.

+ Säkringar: Om man vet var säkringarna sitter slipper man ta reda det längs vägen om något skulle hända.

+ Dörrlister och lås: Torka av listerna och behandla dem med silikonsprej så att de inte fryser fast. Smörj låsen med låsolja. Isproppar kan lösas upp med låssprej eller ljummet vatten (tänk på risken för återfrysning).

+ Vätskor: Kolla alla vätskor. Det skadar inte att kolla även dem som man inte tänker på som speciellt utsatta på vintern – bromsvätska och servoolja. Hur många minusgrader klarar kylvätskan och spolarvätskan? Kolla med en glykolprovare.

+ Kondens och isproppar i bränslesystemet? Problemet kan uppstå på gamla bilar med förgasarmotorer där klassiska k-spriten används som förebyggare. Moderna maskiner ska inte behöva råka ut för de svårigheterna.

+ Etanolbilar: Vintertid behöver man inte blanda i extra bensin för att förbättra startegenskaperna, det är redan 10 procent extra bensin i vinteretanolen. Om det är riktigt kallt ska man nog tanka bensin, eller ha tillgång till motorvärmare.

+ Vindrutan: En skadad vindruta kan spricka när den fryser. Stenskott kan lagas, men är det en stor spricka är det byte som gäller.

+ Läget på vägarna:Trafikverkets hemsida (extern länk) finns information om vägförhållanden i hela Sverige.

FAKTA: PACKA FÖR LÅNGFÄRDEN

Vid långfärder är det bra att ha en del extra saker i bagaget. Här är några exempel:
+ Extra glödlampor till bilens lampor och strålkastare.
+ Extra säkringar.
+ Reservflaska med spolarvätska.
+ Bra ficklampa.
+ Filtar.
+ Reflexväst.
+ Startkablar.
+ Bogserlina.
+ Bra isskrapor.
+ Snöskyffel.
+ Fulladdad mobiltelefon.
+ Telefonnummer till din assistanstjänst.

Källa: Trafikverket, Transportstyrelsen, Motormännen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!