Opel Vectra-generationen som kom 2002 finns med många motoralternativ och karosserna sedan, halvkombi och kombi. Testbilen är en kombi från 2004 med en tvåliters turbomotor på 175 hästkrafter med en sexväxlad manuell låda som rullat 14 800 mil. Sedan- och halvkombin vilar på samma plattform som Saab 9-3 medan kombin står på en längre grund.
Det är inte så konstigt att långmilaren känns lite sliten på sina ställen. Jag noterar att bromsskivorna är i bra skick, medan växellådan inte är helt stringent. Fram- och bakvagnen knarrar - det märks särskilt över höga vägbulor. Möjligen är framvagnen felinställd för bilen sticker kraftigt åt höger när jag bromsar hårt och jag tror inte att det är däcken som spökar.
Testbilens däck har en 225/45/17-profil och konditionen är det inget fel på. Däremot är körningen emellanåt en aning spårig och vinglig vilket på dåliga vägar kan bero på den lägre profilen. Eller så beror det på det som handlaren kallar framvagnsinställning. I övrigt trycker den 175 hästar starka turbomotorn (samma som i Saab) iväg Vectran med ett kick. Jag sitter i en körvänlig, välisolerad kombi med behagligt lågt kupéljud.
För förare och passagerare i framsätet höjs komforten ytterligare ett snäpp genom testbilens sportstolar som har klarat slitaget utmärkt och som skulle få ett ännu bättre omdöme om de hade en aning längre sittdyna. Baksätet är stort som ett öppet hav och får toppbetyg med trepunktsbälten för tre personer, djup sits och ordentligt med takhöjd. Kombin är 13 centimeter längre än sedanen och en del av detta kommer baksätet till godo. Lastbarheten i bagaget är synnerligen god och med fällt baksäte är nästan allt möjligt.
Inredningen är stram med funktionell instrumentering utan stora åthävor. Man känner sig säker, Vectran fick fyra stjärnor 2002, bakom den höga instrumentbrädan som i testbilen är svart med grå, horisontellt gående lister. Snyggt och rejält på samma gång. Samma sak gäller exteriören: en autobahnvagn som gjord för att tugga i sig mil.
Att Vectran servas var 3 000:e mil betyder färre verkstadsbesök och lägre serviceutlägg. Enligt Opel/Saab-handlarens uppgifter blir kostnaden inte mer än cirka 12 400 kronor för 12 000 mil. Vem slår det? Vectra har inte dragit på sig några större driftproblem, däremot hittar jag noteringar om varierande elektronikproblem.
Avgassystem och koppling drar upp reparationskostnaden (se faktaruta), vilket får samma handlare att informera om att han inte behövt byta ett enda avgassystem på Vectra-modellen som kom 2002. Förutom 1,8-litersmotorn har Vecta underhållsfri kamkedja. Det är en viktig konsumentupplysning liksom att Vectran fick höga betyg i Vi Bilägares rostbarometer.
Opel Vectra är bilen för hela familjen
Opel Vectra Kombi är bekväm med stora utrymmen - som gjord för den långresande familjen. Är fjädring och spindelleder dessutom i bra skick är det bara köra.
Opel Vectra är välisolerad med behagligt lågt kupéljud.
Foto: Björn Olsson
Opel Vectra 2,0T Kombi 2004
Plus:
En stor familjebil med bra prestanda för långa, bekväma färder. Bra säkerhet med pisksnärtskydd som standard. Bra rostskydd.
Minus:
Törstig kärra med sliten fjädring. Modellen kan ha strul med elektroniken.
Modell allmänt*:
Opel Vectra lanserades 1989 som en efterträdare till Opel Ascona, Opels mellanklasserie. Två karosser fanns på programmet: sedan och kombisedan. 1995 kom en ny Vectra. En kombi kompletterade serien 1997. Den sistnämnda har en sportig profil och sväljer inte de stora lasterna. Kupéutrymmet är dock normalstort.
Ett flertal motorer har sålts, både fyr- och sexcylindriga bensin- och dieselmotorer. Vanligast är bensinmotorerna på 1,8 och 2,0 liter. Från och med årsmodell 2000 förlängde Opel garantin mot genomrostningsskador från sex till tio år. År 2002 kom en helt ny Vectra, byggd på samma grund som nya Saab 9-3. Det är en betydligt rymligare och mer komfortabel bil än föregående Vectra-generation.
Hösten 2003 kom kombiversionen av Vectra, en lång och rymlig modell. Kombimodellen har 13 centimeter längre axelavstånd och är totalt 23 centimeter längre. Resultatet har blivit en av mellanklassens bästa kombibilar ur lastsynpunkt. Besiktningsresultaten är som för medelbilen och något sämre för äldre bilar. Den senaste modellgenerationen får ofta anmärkning på spindelleder och avgassystem. Sedanmodellen får bättre resultat.
Miljö:
Bränsle (l/mil) Bensin
Bränsleförbrukning (l/mil) 0,92
Miljöklass 2005
CO2-utsläpp (g/km) 221
Ekonomi:
Cirkapris (kr) 67 000* (den testade bilens pris: 69 000)
Skatt (kr) 2 175
Milkostnad** (kr) 26
Årlig kostnad** (kr) 38 500
Reparationer, pris (märkesverkstad):
Kamremsbyte 0 (har kamkedja)
Bromsskivor och belägg fram (kr) 4 200
Bromsbelägg bak (kr) 1 320
Avgassystem (kr, utom kat) 12 100
Stötdämpare (kr) 3 130 (f), 2 400 (b)
Koppling (kr) 9 700
Strålkastarinsats (kr/st) 3 100
Teknik:
Effekt (hk) 175
Cylindervolym (cm3) 1 998
Växellåda M6
Vikt (kg) 1 570
Maxlast (kg) 550
Däck (bredd i mm/tvärsnittets höjd i förhållande till bredden i procent/fälgens diameter i tum) 215/55/16 (testbilen har 225/45/17)
Säkerhet*:
3-punktsbälte alla platser Ja
Krockkudde förare/passagerare Ja/Ja
Sidokrockkudde Ja
ABS-bromsar (standard) Ja
Nackskydd fram med whiplashskydd Ja
Nackskydd på samtliga sittplatser bak Ja
Antisladdsystem/Antispinn Nej, standard -05/Ja, standard -02
Euro Ncaps krocktest Fyra stjärnor av fem, Opel Vectra 2002. Tre stjärnor, Opel Vectra 2001.
Folksams olycksstatistik Statistik saknas för Vectra 02-08. Årsmodellerna 96-01 har betyget medelsäker.
* Avser grundmodellen. Priset för en enskild bil kan variera mycket beroende på körsträcka, utrustning, skick och inköpsställe. Avvikelser på plus eller minus tio procent från det angivna cirkapriset är vanliga. Källa: Autodata, Konsumentverket/Bilprovningen.
** Baseras på en årlig körsträcka på 1 500 mil. Inkluderar värdeminskning, skatt, besiktning, bränsle, reparationer, service, tvätt, rostskydd, tillbehör, däck. Avser grundmodellen. Källa:, Autodata, Konsumentverket/Bilprovningen.
Så här görs begagnattestet:
Den utvalda bilen provkörs under normala förhållanden under en dag på varierande vägtyper och i stadstrafik. Kvaliteten på bilar av samma fabrikat och årsmodell kan variera kraftigt beroende på en mängd faktorer som milantal och allmän skötsel. Omdömen som ges gäller i första hand den provkörda bilen och inte modellen i allmänhet om det inte särskilt anges.