När storleken går före miljön

Catrin Pihl är nyhetschef och skriver krönikor för Motor varannan vecka.

Catrin Pihl är nyhetschef och skriver krönikor för Motor varannan vecka.

Foto:

Motor2008-04-09 00:01
KRÖNIKA. Satt i tandläkarens väntrum en lördagsmorgon och läste gamla biltidningar. Efter en timmes väntan på dottern, som skulle få ännu en tandställning, och tre avverkade blaskor av kända märken kan man konstatera att det är en rätt manlig bransch. Dessa tidningar skrivs för män av män. Inte minst språket och tonen stänger de flesta kvinnor ute. I något fall skämtades till och med om att "nu säger jag det här med risk för att få hela feministhorden på mig?"
Det är alltid befriande när man då och då, om än i undantagsfall, hittar några artiklar i tidningen skrivna av kvinnor för kvinnor också. Men egentligen borde man inte tvingas välja det ena eller det andra. Biltestare, oavsett kön, kan hylla det maffiga ljudet under huven samtidigt som de konstaterar att det inte finns någonstans att göra av handväskan.

Ibland går killjaget överstyr alldeles. Särskilt när det handlar om storlek. Stort är à priori alltid bäst, verkar det som. Det kan å ena sidan vara kul att läsa om män, som hänfört jämför strålkastarna på senaste stadsjeepen med plasmateven där hemma. Fast visst får man lust att utbrista: Men hallå, sansa dig grabben, vad ska du med en så stor bil till egentligen? Är inte familjen säker nog i en familjekombi med antisladdsystem? Och var har miljötänkandet tagit vägen?
I en tidning ägnas flera sidor åt att testa de absolut största miljöbovarna på vägarna. Bilar som Audi Q7, Hummer och Range Rover finns bland objekten. Visserligen ägnas en sidotext även åt att beskriva det prekära läget på vår jord, men det går inte att kamouflera det faktum att alla grabbarna i testpatrullen är kraftigt imponerade av de jättelika monsterbilar de har att prova. (Med visst undantag för Q7 som betraktas som aningen för "feminin".) Givetvis motiveras habegäret också av att man ju måste äga en säker bil, så att familjen är maximalt skyddad. Då kan man kasta miljöhänsynen över bord. Hellre en stor, bensintörstig men säker bil, än en miljövänlig.

Men säkerhet sitter inte i storlek. Det sitter i bra teknik, antisladdsystem, ABS-bromsar och krockkuddar. Forskningen gör ständigt nya framsteg. Även på miljöområdet. Det finns lagom stora bilar för miljömedvetna konsumenter som ändå vill åka säkert och bekvämt. Hur utvecklingen ser ut så här långt ska bilorganisationer och myndigheter förresten diskutera den 16 april på ett säkerhetsseminarium i Stockholm. Kan nog bli intressant.
I slutet av monsterbilstestet kommer sedan råden, som nog retar en och annan miljöaktivist en hel del. Där ges nämligen tips på vad man kan göra i stället för att skippa den stora och säkra bilen. Släcka lamporna i rummen, spara på vattnet, sänka inomhustemperaturen, inte flyga, och så vidare. Alla miljösparande åtgärder, som är kända sedan tidigare.
Hör ni grabbar: Vi ska göra allt det - OCH köpa miljövänligare bilar. Ge inte bilbranschen chansen att undkomma sitt miljöansvar. Bygg gärna fler Range Rovers, men sätt en miljövänligare motor i objektet.
Kör försiktigt därute.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!