Miljövänligt är inte enkelt
Catrin Pihl är nyhetschef och skriver krönikor för Motor varannan vecka.
Foto:
Varför satsas det så lite på biogas? Det undrar Kent från Uppsala. Han tror att det är framtidens drivmedel och skulle gärna se lite mer pengar plöjas ned i forskning och utveckling av biogasen. Lite råvara och få tankställen hejdar utvecklingen. Och som en händelse skrev Magnus Grill, ordförande i miljöteknikrådet, om biogas på debattsidan i Svenska Dagbladet häromdagen. Han vill att Sverige drar lärdom av Danmarks satsning på vindkraft, och skapar förutsättningar för Sveriges biogasföretag att bli världsledande.
Läsarreaktioner är alltid välkommet. Inte sällan kan det ge upphov till nya ämnen i dessa spalter. Här om veckan ringde en man, som kunde mäta sig med självaste Sverker Olofsson i teveprogrammet Plus, både vad gäller svada och dialekt:
"Kan du inte skriva om varför miljöbränslet är så dyrt? Hur ska vi miljömedvetna konsumenter kunna dra vårt strå till stacken när vi motarbetas av skattepålagorna. Ta dieseln till exempel. Nu är det dyrare att tanka en dieselbil än en bensinare, ska det vara så?"
Varför är dieseln dyrare än bensinen? Jo, världsmarknadspriset styrs av ökad efterfrågan. Allt fler vill köpa en dieselbil, i Europa är nära 50 procent av bilparken dieseldriven. Vi svenskar är inte sena att hänga på trenden. 2002 var sex procent av bilparken dieselfordon. Idag handlar det om var tredje ny bil som säljs.
Det har gått fort alltså. Dieselns rykte som miljövänligare alternativ bidrar förstås till intresset. Med miljövänligare diesel och partikelfilter kan man komma långt. Men helt igenom miljöbil är den inte. Fossilt bränsle handlar det om till stor del. Och fortfarande släpper en dieseldriven bil ut mer kväveoxider än en bensinbil. För mycket sådant och det bildas marknära ozon, eller smog, om man vill använda ett mer vardagsnära språk.
Nyligen kom signaler från riksdagen att man vill släppa på skattetrycket ytterligare för dieselbilarna. Eftersom en liten dieselbil släpper ut 20 procent mindre koldioxid än en vanlig bensindriven bil och dessutom drar 30 procent mindre bränsle, är det inte längre rättvist att lägga en högre fordonsskatt på dieslarna. Så resonerar moderaterna i alla fall.
Dessutom importeras allt mer miljövänlig biodiesel. Så då blir väl bilen ännu bättre?
Men här blir bilåkandet en komplicerad historia. I alla fall om bränslet tillverkas av palmolja. Det leder nämligen till skövling av regnskogarna. Eftersom produktionen av palmolja kräver stora arealer måste regnskogen ge plats åt plantagerna. Utan regnskog stiger halterna av koldioxid i atmosfären. Greenpeace hävdar att det i så fall är bättre att fortsätta köra på fossila bränslen än att hugga ned skogen. Som en följdverkan av vårt dieselintresse och vår önskan att köra miljövänligare hotas dessutom orangutangerna av utrotning. De lever nämligen i regnskogen.
Har du fått dåligt samvete nu?
Trodde väl det. Hur man än vänder sig har man ändan bak, brukade min mormor säga.
Kör försiktigt därute.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!