Många fartsyndare i sommartrafiken
Hela 4 700 fartsyndare har registrerats av länets fartkameror under sommaren, från 1 juni till skolstarten. - Det är ganska många, konstaterar Stig-Göran Gidlund, gruppchef vid Rikspolisstyrelsen i Kiruna, som utreder hastighetsöverträdelser.
Så här många fortkörare har fastnat i länets fartkameror en genomsnittlig sommarvecka 2007.
Foto: Grafik: Karl Åstrand
Hastighetskamerorna finns på fem sträckor i Uppsala län: E 18 mellan Enköping och Sagån, E 4 mellan Uppsala och Björklinge, riksväg 70 mellan Enköping och Sala, riksväg 55 mellan Örsundsbro och Kvarnbolund och länsväg 288 mellan Lejsta och Gimo.
Den sträcka där i särklass flest fartsyndare registreras är E 18 mellan Enköping och Sagån, en särskilt olycksdrabbad väg. Under juli månad var kamerorna har aktiverade tre veckor av fyra och 818 förare körde för fort och hamnade på bild. Även på 55:an, mellan Örsundsbro och Kvarnbolund, har många fartsyndat, 555 förare under tre veckor.
I C-länet har hittills funnits 36 fasta hastighetskameror, nya har tillkommit i dagarna. Men alla är inte aktiverade samtidigt. Stig-Göran Gidlund på Rikspolisstyrelsen förklarar varför:
- Om alla alltid vore igång skulle vi helt enkelt drunkna i ärenden. Vi måste anpassa oss till resurserna vi har för att kunna utreda och hantera ärendena.
Eftersom fartsyndarna bör få sina brev med böteskrav så snart som möjligt, senast en till två veckor efter det att bilden togs, så är bara en viss del av kamerorna igång samtidigt. Det är personal på Vägverket som gör urvalet. De har lokalkännedom och vet vilka sträckor som är mest olycksdrabbade, vilka som är hårt trafikerade och under vilka perioder. Vägverket framför sina önskemål till Rikspolisstyrelsen som har sista avgörandet.
Hastighetskamerorna har visat sig ha en klar effekt på genomsnittshastigheten på sträckorna.
- Kängurukörning, det vill säga att bilister bromsar inför kameran och gasar när de passerat, är inget stort problem.
Generellt kör bilisterna lugnare på de bevakade sträckorna, säger Stig-Göran Gidlund och tillägger:
- Kamerorna finns på sträckor som betraktas som särskilt farliga eller olycksdrabbade och huvudsaken är att man får ner hastigheterna på dem. Syftet är inte att få in en massa böter, syftet är att få lägre hastigheter och därmed färre olyckor med dödlig utgång.
Läs mer om fartkameror i onsdagens Motor.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!