Många farliga förare på vägarna i jultider
Under jul och nyår fylls vägarna med förare som presterar betydligt sämre än vanligt. Det är de "nyktra" dagen efter-förarna som, utan att veta om det, utsätter sig själva och andra trafikanter för fara.
Att man inte ska köra bil direkt på morgonen efter en fest där man druckit sig berusad, det vet de flesta. Men studier visar att prestationsförmågan är kraftigt nedsatt även senare på dagen.
När Väg- och transportforsk-ningsinstitutet, VTI, i Linköping undersökte saken för några år sedan fann man att prestationsförmågan sänktes med 20 procent.
— Reaktionsförmågan påverkas inte så mycket, men det är beslut som måste fattas snabbt och mycket information som ska bearbetas som man inte hinner med. Då kan de där 20 procenten vara skillnaden mellan att klara krisen och att smälla, säger Hans Laurin.
Ordentliga fyllor
Testet som VTI gjorde var mycket handgripligt. Ett antal testpersoner fick festa på institutets bekostnad en kväll. Samtliga deltagare drack sig ordenligt fulla, men gick till sängs vid midnatt.
— Innan dess hade alla i nyktert tillstånd fått provköra vår testbana och vi hade mätt deras prestationer.
Dagen efter fick först alla deltagare nyktra till. När promillehalten var noll fick alla testköra banan igen. Med påtagligt mycket sämre resultat än dagen innan.
— Det var en påtaglig skillnad. 20 procent kanske inte låter så mycket, men det gör stor skillnad när man måste agera snabbt i komplicerade situationer.
Testet upprepades efter ytterligare tre timmar, alltså tre timmar efter att testpersonerna nått noll promille i alkoholnivå. Resultatet var det samma.
— Man är inte en hundraprocentig förare dagen efter att man festat ordentligt, menar Hans Laurell.
Hur mycket skada dagen efter-förarna ställer till med vet dock ingen. Eftersom ingen promillehalt kan uppmätas i blodet hamnar inte heller olyckan i statistiken som alkoholrelaterad.
— Enda sättet att få reda på det är genom djupintervjuer, men det har aldrig gjorts i Sverige. Men man kan ju anta att det är fler dagen efter-förare ute i samband med storhelger som jul och nyår. Tyvärr också ofta med hela familjen i bilen.
Trötthet farligt
Gunnar Karlsson på Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande, NTF, tycker att dagen efter-förarna kan jämföras med gruppen trötta förare. Trötthet har nämligen visat sig vara en av de främsta olycksorsakerna. Många forskare menar att trötthet är lika allvarligt som alkoholpåverkan.
— Det finns ett antal tillstånd man inte ska köra bil i. Jag har åkt fast en gång för fortkörning och det var när jag satt och grälade med min fru i bilen. I vissa tillstånd är man helt enkelt inte en bra bilförare, säger han - och "dagen efter" är absolut ett sådant tillfälle.
Var gränsen går för hur mycket alkohol man kan dricka för att klara promillegränsen, eller hur mycket man kan dricka utan att ha sämre prestationsförmåga dagen efter, vet ingen. En person kan dricka en halv flaska vin och ändå köra bil, medan en annan inte ens kan dricka en flaska starköl.
Ingen Uppsalastatistik
— Det är helt individuellt. Det finns inga tumregler, inte ens för en enskild individ. Det kan variera från dag till dag för en person beroende på vilken alkohol som dricks, hur snabbt man dricker och vad man äter.
Uppsalapolisen för ingen statistik över olyckor orsakade av förare som inte har någon promillehalt i blodet vid olyckstillfället, men som druckit alkohol kvällen innan.
— Nej, de leder ju inte till utredning, säger Christer Åhrman, inspektör vid trafikpolisen.
Han har dock en enkel regel:
— Känner man sig trött och olämplig att köra bil så ska man ställa bilen tills man känner sig fräsch igen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!