Lita inte på papper när du köper bil

Att din nyinköpta bil har godkända protokoll från både Bilprovningen och Motormännen är ingen garanti för att den också blir godkänd av polisen vid en flygande inspektion.

Trafikpolisen Ruben Börjesson anser att man ska vara misstänksam mot alla typer av förändringar och extrautrustning.

Trafikpolisen Ruben Börjesson anser att man ska vara misstänksam mot alla typer av förändringar och extrautrustning.

Foto: Rolf Gildenlöw

Motor2007-10-10 00:01
- Nej, vi har möjlighet att kontrollera mycket mera och kan också jämföra med fordonshandlingarna, förklarar Ruben Börjesson vid trafikpolisen i Södermanland.
En modern bil får i princip inte ändras alls men det är inte ovanligt att begagnade bilar har både fel hjul- och fel däckdimensioner redan i utställningshallen.
- Det är skicket bilen är i vid förrättningstillfället som räknas, inte vad som står i protokollen.

Ruben Börjesson, som jobbat som trafikpolis sen 1960-talet, betonar vikten av att man som bilköpare inte ska nöja sig med enbart Bilprovningens protokoll. Sen vi gick med i EU och alla bilar ska vara helbilsgodkända får man i princip inte göra några förändringar alls. Därför bör man också titta på fordonshandlingarna så att exempelvis hjul och däck har rätt dimensioner och rätt klassning. Annars kan det bli stopp hos polisen.

- Javisst, körförbud om det ändrats allt för mycket, säger Ruben, men vanligast är ett föreläggande om kontrollbesiktning eller registreringsbesiktning.
Förbjudet att trimma
- Det är numera heller inte tillåtet att trimma en bil, påpekar Ruben Börjesson. De prestanda som står i fordonshandlingarna är också de som gäller.
Trots det säljs det fler trimningssatser än någonsin. Förutom att det är olagligt kan det också innebära att bilens garantier upphör att gälla. Att köpa en begagnad bil som har varit trimmad innebär dessutom att den utsatts för ett större slitage än man som köpare kanske förväntar sig.

Men det är svårt för en vanlig bilköpare att se om bilen är eller har varit trimmad så därför tycker Ruben att man ska kräva någon form av garanti från säljarens sida.
Han anser att man som spekulant över huvud taget ska vara lite misstänksam mot alla typer av förändringar och extrautrustning.
- Oftast plockas trimningschips, extra breda hjul, spoilers och andra påhäng bort när bilen besiktigas så att det ser okej ut i protokollen, sen sätts det tillbaka igen för att vara lockbete när bilen skall säljas. Det gäller inte minst amerikanska importbilar, säger Ruben.
Färre poliser med behörighet

Hur stor är då risken för att bli utsatt för en flygande inspektion i dessa tider av bantade polisresurser? Och får vilka poliser som helst göra sådana insatser?
- Trafikpolisens resurser har krympt dramatiskt de senaste åren, inte minst när det gäller flygande inspektioner, medger Ruben Börjesson. Antalet poliser med fullständig besiktningskompetens blir bara färre och färre. Det är i dag bara de gamla gubbarna i kåren som kan jobbet. Sen vi fick den nya polisutbildningen har vi här i Sörmland inte fått en enda polis med full behörighet.

Ruben tror att det här är en specialistutbildning som kommer att försvinna och att jobbet på sikt överlåts till bilinspektörer.
- Redan i dag är det ju så att det är bilinspektörer som gör flygande inspektioner ute på vägarna, i samarbete med polisen. Vanliga poliser får ingripa vid allvarliga brister, men inte sätta körförbud. Däremot kan de förbjuda fortsatt färd. Det är i praktiken samma sak men kommer inte in i Vägverkets register.

Den specialistutbildning som Ruben Börjesson och hans äldre kolleger har ger dem rätt att stoppa och besiktiga vilket motordrivet fordon som helst.
- Men vi har faktiskt även rättighet att besiktiga bilar som står till salu hos en bilfirma, påpekar Ruben.
Vilket många kunder kanske skulle vilja se mera av.
Numera finns det två sorters besiktningsförordnanden. Ett för mopeder, motorcyklar, personbilar och lätta lastbilar. Och ett för tunga fordon och tunga släp. Bilinspektörerna som jobbar hos polisen har behörighet för alla fordonstyper.
Det händer, om än sällan, att bilägare sätter sig på tvären och inte tillåter polisen att kontrollera deras fordon, men det är enligt Ruben Börjesson ingen bra idé.
- Det kallas hindrande av förrättning och kan ge fängelse. Och vi behöver inte ha någon misstanke om att något är fel för att få göra en flygande inspektion. Inte heller något beslut från högre instans.

Avslutningsvis upplyser Ruben Börjesson om att det inte går att överklaga ett beslut om att bilen efter en flygande inspektion måste ombesiktigas.
- Om vi däremot beslutar om körförbud så kan man faktiskt överklaga det.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!