— För att den skylten ska fungera måste polis synas på plats. Många bilister håller 30 km/tim i dag utanför skolor, och det är för att det varit mycket poliskontroller på sådana sträckor, säger Claes Litsner på NTF (Nationalföreningen för Trafiksäkerhetens Främjande).
Drygt hälften av bilisterna i Sverige kör för fort. Det visar en undersökning från Vägverket. Men alla kör inte väldigt mycket för fort. Det är 10 procent som kör mer än 15 km/tim över hastighetsgränsen.
I Uppsala är centrum den farligaste platsen i hela länet. Något som politikerna i stan länge blundat för, enligt NTF i Uppsala.
— Man har inte riktigt insett att strategier för att få ner hastigheten är bland det viktigaste för att minska antalet döda och svårt skadade i trafiken. Men nu har de ansvariga politikerna fått upp ögonen för frågorna, säger Claes Litsner på NTF.
På gångarnas villkor
Denna insikt visar sig också i praktiken. Som UNT har berättat om tidigare ska Uppsalas stadskärna bli ett centrum på gångarnas villkor. Östra Ågatan, som nu håller på att byggas om, är ett första steg. Gatan ska bli en gåfartszon, där bilar måste köra så långsamt att de inte kör på och skadar fotgängare. Samma sak händer med Dragarbrunnsgatan efter det att bussarna nästa år fått flytta från Dragarbrunn till Kungsgatan.
Dessutom ska samtliga bostadsområden i Uppsala bli 30-områden. Skyltarna kommer att vara blåvita, inte gulröda, vilket innebär att hastigheten bara rekommenderas.
— Just sänkta hastigheter är oerhört efterfrågat bland Uppsalaborna. Det är väldigt många som hör av sig och vill ha det lugnare och tryggare där de bor, säger Mats Svensson på gatu- och trafikkontoret i Uppsala.
Innan de blåvita 30-skyltarna sätts upp måste gatorna enligt lag göras om så att det blir svårare att köra fort.
— Det handlar om att bygga till exempel förhöjda övergångsställen, avsmalningar i vägen och gupp, säger Mats Svensson.
Många projekt pågår i Sverige
Det är inte bara i Uppsala som hastigheterna ska ner. I landet pågår en mängd projekt:
— Mätningar visar att medelhastigheten sjunkit med 8 km/tim på sträckor med fartkameror. Det kan låta lite, men betyder väldigt mycket för att få ner dödstalen. Sänks hastigheten med 10 procent sjunker antalet dödsolyckor med närmare 50 procent, säger Anders Wiman på Vägverket.
— Om försöket visar att färre skadas och dödas i trafiken är det troligt att systemet kommer att införas i hela Sverige, säger Jan Moberg på Vägverket.
Delmål i Nollvisionen
Nollvisionen som kom 1997 har målsättningen att inga personer ska skadas allvarligt eller dödas i trafiken. År 2007 ska Nollvisionens delmål om högst 270 döda i trafiken förverkligas. Det har fått ansvariga för trafiksäkerheten runt
om i landet att stressat fråga sig: Hur ska vi få ner dödstalen? Svaret är just: Få ner hastigheten. Det är den viktigaste faktorn för om en person som blir påkörd ska dödas eller överleva.
I Uppsala län ska högst tolv personer omkomma i trafiken nästa år, enligt Nollvisionens delmål. Hur ligger vi till, kan man undra?
— Jättedåligt, säger Claes Litsner på NTF.
— Förra året dog 19 personer i trafiken i länet. De senaste tio åren har det inte skett några förbättringar i antalet döda och skadade i trafiken. Det saknas ett samlat grepp i länet vad gäller sådana här frågor. Men det händer mycket i medvetenheten
hos de ansvariga nu, förhoppningsvis blir det bättre inom en snar framtid.
FAKTA
Om alla bilister i Sverige skulle följa hastighetsbegränsningarna skulle 150 personer färre dö i trafiken varje år.
30 km i timmen är den optimala hastigheten där biltrafik och andra trafikanter ska mötas.
En fotgängare som blir påkörd av en bil som kör 30 km i timmen klarar sig 9 gånger av 10. Medan en fotgängare som blir påkörd i 50 km i timmen omkommer 9 gånger av 10.
Alla bilar som frontalkrockar med andra bilar i mer än 70 km/timmen totalkvaddas. Schassit tål inte mer.