Kvinnor i en mansdominerad bransch

Bilprovningen verkar genomgå en förändring. På stationen i Librobäck satsar man på att få in fler unga kvinnor, då man upplever att relationen med kunderna gynnas. Samtidigt har hela arbetsplatsen fått ett lyft.

Urban Åkerman och Sofie Asplund på bilprovningen *** Local Caption *** Urban Åkerman tror att tjejer ofta behöver vara bättre än killar i sådana här yrken, för att vinna respekt.

Urban Åkerman och Sofie Asplund på bilprovningen *** Local Caption *** Urban Åkerman tror att tjejer ofta behöver vara bättre än killar i sådana här yrken, för att vinna respekt.

Foto: Monika Miranda Maureira

Motor2012-02-25 12:02

Sofie Asplund vinkar in nästa kund genom port nummer två på Bilprovningen i Librobäck. En kall vind smiter in när porten öppnas. Hon håller fram högerhanden för att markera var Urban Åkerman ska stanna sin röda Ford Focus.

Sofie Asplund är en av fyra kvinnor som arbetar på den här stationen, i en bransch som historiskt sett är mansdominerad.

Och även om den fortfarande är det till stor del, verkar en liten förändring skymta vid horisonten.
– Jag tycker inte att det är några problem med att vara ung tjej och jobba som besiktningstekniker. Det är väldigt mycket upp till en själv, man måste vara ödmjuk. Jag kan förstå att vissa varken har respekt eller tillit för mig, jag ser ju ung ut, förklarar hon.

Hon berättar att de flesta kunderna reagerar positivt på att flera unga kvinnor jobbar på Bilprovningen. Men hon har också lärt sig att hantera dem som inte gör det under sina ett och ett halvt år på stationen.
– Om man blir arg gör man bara saken värre, om kunden märker på en att man blir stött. Man blir bemött som man själv bemöter.

Sofie Asplund kliver in i bilen, kör fram till fordonslyften och hissar upp Forden i luften. Bilens ägare Urban Åkerman följer hennes arbete en bit därifrån.
– Jag tycker att det är skitbra att fler tjejer jobbar här! De är kompetenta och trevliga. Dessutom måste de vara bättre än männen för att få respekt, eftersom att det är en mansdominerad bransch. De får kämpa jättehårt tyvärr, säger han.

Det var för några år sedan som företaget fattade ett beslut om att få in fler kvinnor och satsa på mångfald.
– Min ambition är att det ska vara tio procent kvinnor på totalen och helst någon på varje station, säger platschef Stig Mäkipiha, när vi slagit oss ner i lunchrummet.

Han får ofta positiv respons från kunder som upptäckt att fler kvinnor anställts. Strax innan jul ringde en person hem till honom på kvällen för att prata om det.
– Han hade aldrig sett en tjej på stationen förut och nu var det tre stycken, han tyckte att det var roligt, skrattar han.

Sedan fler kvinnor började på stationen har hela stämningen på arbetsplatsen förändrats. Stig Mäkipiha upplever den som bättre och företagets egna undersökningar visar att personalens välmående har ökat. Dessutom ser han fördelar i relationen med kunderna.
– Min egna spontana åsikt är att tjejer är mjukare än vi karlar i kundkontakten och killar är i bland mer försiktiga i att göra affärer än tjejer.

Ute på golvet fortsätter bilarna att rulla in med jämna mellanrum, samtidigt som radion spelar de senaste årens hits i bakgrunden. Sofie Asplund kopplar på avgasslangen som hänger ned från taket på en mörk Opel Astra, innan även den hissas upp i luften.

Hon snurrar på däcken och undersöker bilens undersida med en rosthacka.
– Det är mycket en okulär besiktning man gör, lukta, känna, titta, förklarar hon.

Innan hon började som besiktningstekniker körde hon lastbil. Trots att hon har ett brinnande intresse för fordon är det inte det som känns mest givande med hennes yrke.

I stället är det att träffa mycket människor som lockar, att man måste ställa om och möta en ny kund var tjugonde minut. Sofie Asplund tycker att yrket passar bra för kvinnor, bland annat för att det inte innebär tunga lyft.
– Det här är ett typiskt tjejjobb, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!