Kvinna i mansdominerad bransch

Allt fler kvinnor äger en bil men det märks inte bland bilförsäljarna. Kvinnorna utgör bara någon enstaka procent. Karin Arnell-Nilsson i Uppsala tillhör en minoritet i branschen.

Karin Arnell-Nilsson och kunden Kjell Lindström

Karin Arnell-Nilsson och kunden Kjell Lindström

Foto: Pelle Johansson

Motor2012-01-28 12:03

Inne på Hedin Bil i Uppsala står sprillans nya Mercedes-Benz i gnistrande rader. Här arbetar Karin Arnell-Nilsson med att sälja bilar. Hon är den enda kvinnliga försäljaren på sin arbetsplats och har vant sig vid att bara jobba med grabbar.
– Jag är en i gänget. Jag tror inte ens att de tänker på att jag är tjej. Men jag känner större behov av att träffa mina tjejkompisar nu, säger hon.

Hon har jobbat på firman i ett och ett halvt år. Men ingången till bilarnas värld var allt annat än självklar. Karin Arnell-Nilsson var från början förskollärare men valde att sluta när Uppsala kommun gjorde nedskärningar. Det var när hon därefter gick en säljarutbildning och fick praktikplats på en bilfirma som intresset kom. Hon medger att det finns ganska mycket manlig jargong i branschen och att man som kvinna inte får vara allt för känslig.
– För mig har det fungerat bra hela tiden. Jag bestämde mig direkt för att inte bli den som kokar kaffe och plockar där det är stökigt.

Hon kan bara minnas en gång när hon mött fördomar från en kund. Det var en 80-årig man som sa att han inte vågade köpa en bil av en kvinna. Däremot blir hon ofta misstagen för att vara receptionist. Varje dag ringer någon och tror att de har kommit till receptionen när hon svarar.
– När de får veta att jag är säljare skäms de.
Karin Arnell-Nilsson berättar att det har börjat en del kvinnor som försäljare men att de inte stannat särskilt länge. Hon tror att det delvis kan ha med arbetstiderna att göra. Man måste vara flexibel och kunna jobba kvällar och helger. Om det kommer en kund kan man inte gå hem klockan sex och det kan göra det svårt om man har småbarn, något som förstås gäller även män som har ansvar för barnen hemma.

Enligt motorbranschens arbetsgivarförbund är ungefär sex procent av bilförsäljarna kvinnor. På många håll finns inte en enda kvinnlig anställd på säljavdelningen. Flera andra av de bilhandlare som UNT har pratat med har inga kvinnliga bilförsäljare. En av dem säger att han gärna skulle anställa kvinnor men att det inte kommer in särskilt mycket ansökningar. Han tror att mansdominansen och stämningen på arbetsplatsen kan göra att kvinnor inte känner sig välkomna att söka jobb där. En annan bilhandlare menar att det inte handlar om kön utan är en generationsfråga. Han tror att vissa 40-talister kan vara obekväma med att kvinnor säljer bilar, men att yngre personer nog inte ens skulle reagera. Bilbranschen står på många håll inför ett generationsskifte och i och med det kommer det att komma fler kvinnor.

Magnus Lindström är försäljningschef på Hedin Bil och säger att han gärna anställer kvinnor men inte aktivt söker efter kvinnliga försäljare eller kvoterar in dem. Han understryker att bilbranschen inte bara är i behov av en bättre könsfördelning utan behöver mer mångfald över huvud taget. Från att bilköparna mest varit medelålders män med svensk bakgrund har målgruppen breddats. Därför behövs det också en bredare grupp försäljare. Kvinnor, yngre och personer med utländsk bakgrund borde finnas representerade. Både Magnus Lindström och Karin Arnell-Nilsson tror att särskilt unga tjejer kan ha det svårt som bilförsäljare. De behöver kämpa mer för att få samma förtroende och testas extra mycket av kunderna.
–  Det är nog svårt för en 20-årig tjej att hantera en manlig kund i 60-årsåldern. Hon måste vara väldigt duktig för att tas på allvar, säger Magnus Lindström.

FAKTA

Hos motorbranschens arbetsgivarförbund är 1 947 män och 127 kvinnor anslutna som försäljare av personbilar. Ännu större skillnad är det när det kommer till lastbilsförsäljning där 454 män är anslutna och bara fyra kvinnor.
Däremot blir det blir alltmer jämnt när det kommer till bilägande. 1972 var 18,5 procent av bilägarna kvinnor. 2010 hade siffran stigit till 36,4 procent.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!