Det är svårt att värja sig. Retrolinjer i kaross och instrumentering från gamla Hundkojan får både äldre och yngre nostalgiker att slicka sig om munnen. Se bara på den centralt placerade hastighetsmätare (stor som en köksklocka), varvräknaren mellan ratt och bräda, vippknapparna på mittkonsolens nedre del för bland annat fönsterhissar och antisladdsystem. Jag gissar att designgänget sällan hade det tråkigt på jobbet.
Funktion, kvalitet och praktisk användning är en annan sak. Plastdetaljerna är snygga, men känns mindre robusta, medan stolar och baksäte är av bättre kvalitet.
Jag hittar snabbt en bekväm körställning bakom ratten, noterar goda inställningsmöjligheter för förarstolen (tyvärr hittar jag bara höjdjustering för ratt). Jag brukar gnälla på korta sittdynor, men Minins sits känns av någon anledning helt okej trots att den slutar på halva låret.
Jag kör en Sportversion tillverkad 2003 som rullat drygt 9 000 mil. Den har en kompressormatad 1,6-liters bensinmotor på 163 hästkrafter (uppgraderades senare till 170 hästkrafter), som är spänstig och vass i accelerationen hela vägen från första till sjätte växeln. Utrustningsmässigt finns det mesta man behöver.
Färden går över alla tänkbara underlag. Gokartkänslan är påtaglig, bilens något hårda upphängning/fjädring gör den stötigt oförlåtande på dålig asfalt och över vägbulor. Det är på motorväg eller krokiga landsvägar som det fasta chassiet kommer till sin rätt
Mini ger förare och framsätespassagerare gott om plats, medan baksätet i den 3,6 meter långa bilen förstås inte är något att skryta om. Det är trångt, men inte så klaustrofobiskt som jag föreställde mig. För kortare resor sitter två av medellängd ganska okej. Kvar längst bak finns några decimeter bagageutrymme, drygt 100 liter i volym enligt bilens specifikation (fem gånger större med nedfälld baksätesrygg).
Min gissning är att Minis ägarkostnader kan dra iväg. Besiktningsresultaten (sämre än medelbilen) indikerar att verkstadsbesöken kan komma ganska tätt. Hälften av årsmodellerna 2001-2003 underkändes 2009. Bromsar, styrled och strålkastare drog på sig mest uppmärksamhet.
Fotnot: Testbilen är av modellår 2004. I testerna anges fordonsår (som bygger på tillverkningsdatum) i enlighet med Transportstyrelsens registeruppgifter.
FAKTA: Mini Cooper S 2003
Plus:
En körglad småbil i snygg retrokostym med gokartkänsla och fina vägegenskaper. Testbilen har antisladdsystem.
Minus:
Något bullrig vid höga hastigheter. Inte bland de bränslesnålaste, speciellt vid sportig körning. Minimalt bagage och fler fel än medelbilen.
Modell allmänt*:
Mini är efterföljaren till den legendariska Hundkojan från 1959. Nya Mini utvecklades av BMW och debuterade 2001. Att det är BMW som står bakom modellen beror på att BMW under 1990-talet ägde engelska Rover-koncernen, som bestod av Rover personbilar, Land Rover samt Mini. Mini har varit en framgångssaga utan motstycke alltsedan försäljningen drog igång 2001.
Mini är en kompakt tredörrars bil, drygt 3,6 meter lång och 1,7 meter bred. Den är alltså jämnstor med Hyundai Atos. Prisnivån är dock betydligt högre. Fyra personer får plats i kupén, men baksätet är inte rymligt. Inredning är speciell, med mittmonterad hastighetsmätare och ett hav av vippbrytare på mittkonsolen. Kvalitetskänslan är dock inte riktigt i toppklass.
Fyra motorer säljs i Sverige; basmodellen Mini One har en 1,6-litersmotor på 66 kW (90 hk). Mini Cooper har i princip samma motor men i ett utförande som ger 85 kW (116 hk). Slutligen finns även en dieselmodell samt en sportversion som kallads Cooper S (163/170 hk). Dieselmodellen säljs som miljöbil eftersom den släpper ut 109 gram.
2004 kom en ny Mini; större men till det yttre så lik föregångaren att det är svårt att se skillnad mellan modellerna. De som gillar Mini men behöver mer utrymme slår till på Clubman, en förlängd herrgårdsvagn som kom 2006. Modellen ståtar med en ovanlig dörrkombination. Två vanliga framdörrar, dessutom en extra bakre dörr på bilens vänstra sida. Besiktningsresultaten är sämre än för medelbilen. Mini får många anmärkningar mot parkeringsbroms, färdbroms samt mot felinställda halvljus.
Miljö:
Bränsle Bensin
Bränsleförbrukning (l/mil) 0,84
Miljöklass 2005
CO2-utsläpp (g/km) 202
Ekonomi:
Cirkapris (kr) 125 000* (Testbilens pris: 129 000)
Skatt (kr) 1 890
Milkostnad (kr) 31**
Årlig kostnad (kr) 46 000**
Reparationer Pris (märkesverkstad):
Kamremsbyte (kr/intervall): Kamkedja
Bromsskivor och belägg fram (kr, båda sidor): 4 300
Bromsbelägg bak (kr, båda sidor): 2 100
Spindelled (kr, båda sidor): 4 300
Länkarm (kr): 2 500 (f), 2 000 (b)
Avgassystem (kr, utom kat): 8 200
Stötdämpare (kr) 6 300 (f), 3 800 (b)
Koppling (kr): 15 000
Strålkastarinsats per styck (kr): 3 600
Teknik:
Effekt (hk) 163
Cylindervolym (cm3) 1 598
Växellåda M6
Vikt (kg) 1 220
Maxlast (kg) 350
Däck (bredd i mm/tvärsnittets höjd i förhållande till bredden i procent/fälgens diameter i tum) 195/55/16
Säkerhet:
3-punktsbälte alla platser Ja
Krockkudde förare/passagerare Ja/Ja
Sidokrockkudde Ja
ABS-bromsar (standard) Ja
Nackskydd fram med whiplashskydd Nej
Nackskydd på samtliga sittplatser bak Ja
Antisladdsystem Nej (Testbilen: Ja)
Spinnreglering Nej (Testbilen: Ja)
Euro Ncaps krocktest BMW Mini (2002) fyra stjärnor av fem. BMW Mini (2007) fem stjärnor.
Folksams olycksstatistik Statistik saknas från verkliga olyckor
* Priset för en enskild bil kan variera mycket beroende på körsträcka, utrustning, skick och inköpsställe. Avvikelser på plus eller minus 10 procent från det angivna cirkapriset är vanliga. Källa: Bilprovningen, Bilsmart.se, Autovista.
** Baseras på en årlig körsträcka på 1 500 mil. Inkluderar värdeminskning, skatt, besiktning, bränsle, reparationer, service, tvätt, rostskydd, tillbehör, däck. Avser grundmodellen. Källa: Bilprovningen, Bilsmart.se, Autovista.
Så här görs begagnattestet:
Den utvalda bilen provkörs under normala förhållanden under en dag på varierande vägtyper och i stadstrafik. Kvaliteten på bilar av samma fabrikat och årsmodell kan variera kraftigt beroende på en mängd faktorer som milantal och allmän skötsel. Omdöme som ges inkluderar den testade bilen, men även modellen i allmänhet baserat på fakta från bland annat Bilprovningen.