Den klättrar som en bergsget, skrev jag imponerat när den första Touaregen visades i Spanien för cirka sju år sedan. Tyvärr kan jag inte upprepa det nu, inte för att bilen skulle klättra sämre utan för att terrängbanan den här gången var så himla snäll. Terrängpaketet, som än så länge bara finns till "bread-and-butter-motorn", alltså V6 TDI med 240 hästkrafter, är annars tekniskt avancerat. Det har till exempel en mellan- och bakaxel-differential som kan låsas helt, vilket gör det möjligt att klättra i 45 grader. Utan det paketet klarar alla bilarna, via fyrhjulsdrift och Torsen fördelningsdiff, en lutning på 31 grader.
Tekniska finesser: Dagens Touareg är en helt ny bil som blivit 208 kilo lättare och fått flera nya tekniska finesser. Standard är start/stop-system, tillval är bland annat system som filmar omgivningen runt bilen och visar den på skärmen, system som känner av fordon framför och bromsar om inte föraren gör det (förhoppningsvis bättre än Volvos) och döda-vinkeln- samt lämnat-filen-varning. Bilen är ritad av Walter da'Silva och är en typisk folkvagn, i det här fallet en bil för både vägarna och terrängen. På landsväg är den lite gungig, annars väldigt bekväm, rymlig och stark. Den lilla dieseln, V6 TDI, drar bara 0,74 liter per mil, vilket får anses väldigt bra för en så stor och tung bil. Det finns totalt fyra motoralternativ, två dieselar, en bensin och en bensinhybrid, alla med 8-växlad automatlåda.
Inte lika imponerad Inne i stan skulle man kunna tro att hybriden, V6 TSI med 333 hästkrafter, är det bästa valet, men vår utflykt med bilen inne i centrala Florens blir en besvikelse. Förbrukningen visar 1,2 liter per mil, för helt elektriskt går det bara att köra i två kilometer och i max 50 kilometer i timmen. Tittar man på priset, 780 000 kronor, blir det ännu dystrare. Det är drygt 200 000 kronor mer än vad Lexus tar för sin hybrid RX450h. Den stora marknaden för hybriden finns i USA, i Tyskland tror Volkswagen att endast 10 procent av försäljningen kommer att vara en hybrid. Prognosen i Sverige är att 90 procent fördelas ganska lika mellan V6 TDI och hybriden. Där spelar den 40-procentiga hybridrabatten på förmånsvärdet en stor roll och priset är satt därefter förstås. Ja, mycket har hänt på bilfronten sedan den första Touaregen lanserades och visst står sig bilen väl i konkurrensen. Trots det är jag mer svårflörtad i dag och inte fullt lika imponerad som då. Trots att lamporna i fronten bildar ett U när de tänds. U som i Ulla.