Fyrhjulingen inte bara för arbete

Marknaden har fullständigt exploderat av fyrhjulingar. Det mångsidiga arbetsfordonet var för bara några år sedan framförallt ett nyttofordon men finns numer i en uppsjö olika versioner. Många har ingenting med arbete att göra, vi har kört fyra maskiner som duger till både och.

Foto: Johannes Collin

Motor2010-04-06 18:59
Många företagare klarar sig inte utan sin fyrhjuling i dag, den är ett dyrt arbetsredskap som klarar mycket arbete.
Från början när fyrhjulingen var ett rent nyttofordon fick man hålla sig till gården och skogen. Nu har EU-regler ordnat så att vi kan registrera i stort sett alla fyrhjulingar som motorcykel och de får då framföras med bilkörkort, på gott och ont.

Stadigare än motorcykel
Ofta marknadsförs fyrhjulingar som det idealiska fordonet för den som vill fortsätta köra där vägen tar slut, riktigt så enkelt är det inte - terrängköringslagen sätter stopp för de flesta.
På grusvägarna däremot är fyrhjulingen ett väldigt trevligt transportmedel, som en motorcykel men stadigare, bekvämare och säkrare och dessutom är det så mycket lättare att få med sig packningen. Till och med lite ved ryms på pakethållarna!

Oslagbart nyttofordon
Vid normal körning körs samtliga maskiner med enbart bakhjulsdriften inkopplad, det sänker inte bara bränsleförbrukningen utan gör även körningen smidigare eftersom det är lättare att svänga med två hjul drivande än fyra. Fyrhjulsdriften kopplas enkelt in med en knapptryckning när terrängen blir mer svårframkomlig och samtidigt väljer vi att gå ned till lågväxel för att få mer kraft.
Den leksugne kan ha barnsligt roligt med en fyrhjuling, oavsett om det handlar om att köra fast i leran eller dra några varv på crossbanan. Men som nyttofordon är maskinerna oslagbara, du kör lätt ut skogsplanten på den eländiga avverkningen, skottar snön från gården eller kör hem veden. Och till vintern kan du montera en bandsats, visserligen dyr men framkomligheten blir imponerande.


FAKTA
Fyra fyrhjulingar:


Dinli 700 Centhor
Den encylindriga motorn rister igång och till skillnad från de övriga maskinerna har inte Centhor insprutning vilket gör att man får reglera choken en del när det är kallt ute. Centhor är den enda maskinen som har magnapull, alltså snörstart. Att dra igång motorn är inte kul men det går i alla fall.
På en dålig väg jobbar fjädringen inte lika mjukt och fint som på de övriga maskinerna. Utanför vägen fungerar drivsystemet riktigt bra och med lågväxel och spärrad fyrhjulsdrift tuggar sig Centhor fram minst lika bra som konkurrenterna.
När kylan faller under -15 grader blir en del plastdetaljer ömtåliga och spricker men nya plastdelar är billiga.
70 000 kronor är billigt med tanke på att du får en stor, kraftig motor. Och du kan även få den vägregistrerad till samma pris!

Pris: 69 900 kr
Torrvikt: 325 kg
Växellåda: CVT
Cylindrar/volym (cm3): 1/694
Effekt: 40 hk, 20 hk som vägregistrerad
Vridmoment: 48 Nm vid 4 500 varv/minut
Mått längd/bredd/höjd: 220/123/123
Markfrigång: 29,5

Polaris XP 850 EPS
Med bandsats och 70 hästkrafter verkar Polarisen oövervinnerlig, den tar sig an de tyngsta jobben tillsynes utan ansträngning. Bandsatsen är dyr, drygt 40 000 kronor, men gör att maskinen tar sig fram förbluffande bra i djupsnö. Förr gjorde bandsatserna maskinerna tungstyrda men nya bandsatser är betydligt smidigare och med servostyrning som Polarisen har svänger den nästan av sig själv. Polaris XP 850 EPS är en väldigt trevlig och tålig arbetsmaskin som även är komfortabel och rolig.
Den tvåcylindriga motorn går mjukt och ur avgasröret kommer ett härligt motorljud.

Pris: 127 375 kr
Torrvikt: 355,6 kg
Växellåda: CVT
Cylindrar/volym (cm3): 2/850
Effekt: ca 70 hk
Vridmoment: Ingen uppgift
Mått längd/bredd/höjd: 212/121/129
Markfrigång: 30,5

Arctic Cat 650 traktorregistrerad
Jo, den ser udda ut. Traktorsitsen ser helt felplacerad ut ovanpå den gröna fyrhjulingen. Men, det måste se ut så, det är en del i traktorregistreringen.
Traktorsitsen är också i vägen i skogen när man vill burka eller köra knästående men registreringsformen ger många fördelar och för den som till exempel bor på gård och vill kunna köra lagligt på väg då och då är det ett vettigt alternativ.
Strypningen som ser till att "traktorn" inte går fortare än 30 km/tim gör maskinen seg på vägen, det händer inte mycket förrän man ger full gas. Priset är inte fastställt ännu men traktorregistreringen och modifieringen kostar strax under 20 000 kronor.

Pris: Ej fastställt kr
Torrvikt: 330 kg
Växellåda: CVT
Cylindrar/volym (cm3): 1/641
Effekt: 16 hk vid 6 000 varv/minut
Vridmoment: Ingen uppgift
Mått längd/bredd/höjd: 215/121/125
Markfrigång: 30,5

Suzuki Kingquad 750 XP
Precis som Polarisen är Suzuki Kingquad 750 XP utrustad med servostyrning som gör den stora maskinen smidigare än man kan tro i skogen. Stora fyrhjulingar sliter normalt hårt på kroppen när man kör fram mellan träd och stenar i skogen och skillnaden i axlar och armar efter en dag i skogen med servostyrning är enorm. Motorn är björnstark och effekten räcker gott och väl även för tunga lass.

Pris: 112 900 kr
Torrvikt: 274 kg
Växellåda: CVT
Cylindrar/volym (cm3): 1/722
Effekt: 49,5
Vridmoment: Ingen uppgift
Mått längd/bredd/höjd: 213/125/129
Markfrigång: 28

Det finns fyra indelningar av fyrhjulingar:
+Moped klass 1, får köras av den som fyllt 15 år och har förarbevis för moped klass 1 eller ett körkort.
+Traktor, får köras med traktor- eller körkort av den som fyllt 16 år. Det går att få dispens för 15-åringar. Maskinen får inte gå fortare än 30 km/tim.
+Terrängskoter, kräver förarbevis eller ett körkort som utfärdats före 1 januari 2000. Får köras av den som fyllt 16 år men precis som med snöskoter får maskinen inte köras på väg.
+Motorcykel, trots fyra hjul får den köras av den som antingen har bil- eller mc-körkort, på fackspråk kallas typen Quadricycle. Maxeffekten är begränsad till 15 Kw (20 hk).

Regler
1 oktober 2009 började en ny regel gälla fyrhjulingar. Du måste numer ta ett speciellt förarbevis för fyrhjuling och du måste vara 16 år gammal. Har du ett körkort utfärdat före 1 januari 2000 får du köra på ditt gamla körkort. Ditt förarbevis kan också återkallas.

Var får du köra?
+I Sverige gäller terrängkörningslagen som säger att det i princip är förbjudet att köra motorfordon utanför vägen, och det gäller oavsett om det är din egen mark eller inte.
+All körning på barmark är förbjuden såvida det inte gäller skogs- eller jordbruk. Men du får till exempel använda fyrhjulingen när du ska hämta hem älgen från skogen.
+När snön kommer blir det lite lättare och förutsatt att du inte kör där du kan förstöra marken eller skogen är det fritt fram, du får till exempel köra på skoterleden på vintern. Terrängkörningslagen gäller oavsett hur din fyrhjuling är registrerad.

Hjälm
Såvida fyrhjulingen inte är terrängregistrerad måste du använda hjälm när du kör fyrhjuling. Det är naturligtvis klokt att använda hjälm oavsett hur maskinen är registrerad.

Dödsmaskiner
De senaste åren har det skett en kraftig ökning av svåra olyckor där fyrhjulingar varit inblandade. Ökningen har ett direkt samband med att det säljs betydligt fler fyrhjulingar i dag än för tio år sedan. De flesta dödsolyckor sker i samband med alkohol och hög fart och en tredjedel på statlig väg. Under 2007 omkom sex personer på fyrhjulingar, i de flesta fall handlade det om singelolyckor.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!