Få väljer dubbfria däck
Uppsala kommun vill få oss att inse de negativa miljöeffekterna med att köra med dubbdäck. Men efterfrågan på dubbfria däck är liten visar UNT:s rundringning till ett tiotal däckfirmor i Uppsala. Säkerhet går före miljö och hälsa.
Foto: Rolf Hamilton
- Partiklarna som rivs upp när man kör med dubbdäck ger negativa hälsoeffekter. Det ökar risken för att bland annat utveckla astma eller att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar, säger Jenny Freed, folkhälsostrateg på Uppsala kommun.
Kommunen fick förra året ett regeringsuppdrag att ta fram ett åtgärdsprogram för att klara EU:s miljökvalitetsnormer för kväveoxider och partiklar i Uppsala. Mätningar på Kungsgatan visade att den tillåtna föroreningsnivån har överskridits under flera år.
Vill få i gång en miljödiskussion
En av åtgärderna är att informera om friktionsdäck, som är ett miljövänligare alternativ till dubbdäcken. Kommunen har inte som mål att minska andelen dubbdäck med en viss procent, utan syftet är att skapa en diskussion om däckens effekter på miljön.
- Det här är ett långsiktigt arbete och vi vill få folk att tänka till. Behöver jag verkligen använda dubbdäck? säger Jenny Freed.
Friktionsdäck fungerar lika bra på alla typer av vinterväglag, förutom på isiga vägar, där de har sämre grepp.
Kanske kan en ökad användning av friktionsdäcken leda till fler olyckor?
- Det är det svåra i den här ekvationen. Miljö ställs mot säkerhet. Det finns fördelar med alla typer av däck, säger Pontus Grönvall på Däckbranschens informationsråd.
Det är på högtrafikerade gator som friktionsdäcken lämpar sig bäst.
- Men det behövs även en andel dubbdäck där för att friktionsdäcken ska fungera. Skulle alla använda dubbfria däck skulle vägbanan bli för hal, säger Pontus Grönvall.
Den senaste statistiken från Däckbranschens informationsråd över andelen bilar med friktionsdäck är från februari förra året. I Mälardalen låg siffran då på 18 procent. Störst andel användare av friktionsdäck finns i Skåne, 54 procent, medan bara 7 procent av norrlänningarna valde bort dubbdäcken.
Rundringning visar på lågt intresse
När UNT ringde runt till ett tiotal däckfirmor i Uppsala gav alla samma bild av efterfrågan på friktionsdäck. En liten andel av kunderna köper däck utan dubbar. Försäljningen av andelen friktionsdäck, hos dessa däckfirmor, låg mellan 5 och 35 procent. Alla, utom Rogers däck, uppgav också att efterfrågan hade minskat något mot tidigare år.
- Mellan 25 och 30 procent vill ha dubbfritt. Det är en ökning med 5-10 procent de senaste två åren, säger ägare Roger Gustafsson.
Han berättar att de ofta får frågor om friktionsdäcken är lika bra.
- Då svarar jag att det beror på vilken bil du har, var du kör och hur du kör. Har man en välutrustad bil med antisladdsystem och ABS kan det var skäligt att byta däck men inte annars, säger Roger Gustafsson.
Även andra kommuner, bland annat Göteborg, arbetar för att minska användandet av dubbdäck. I Tyskland och delar av USA har man förbjudit dem helt medan Oslo har infört dubbdäcksavgifter.
FAKTA
På vintern är det minsta lagliga mönsterdjupet 3 mm men det bör vara 5 mm. Använd en femkrona som hjälp för att ha koll på vinterdäcket. Avståndet mellan överdelen på siffran fem och kanten på myntet är 3 mm. (Kolla www.dackinfo.se för bild)
Mellan 1 december och 31 mars är det krav på vinterdäck, om det är vinterväglag.
Dubbfria vinterdäck, friktionsdäck, kan vara anpassade efter nordiska eller mellaneuropeiska förhållanden. De som är för nordiska förhållanden har mjukare gummiblandning och mer mönsterskåror, jämfört med friktionsdäck för mellaneuropeiska förhållanden.
Friktionsdäck får användas året om.
Är det snö, is eller frost på någon del av vägbanan räknas det som vinterväglag.
Dubbdäck får användas mellan 1 oktober och 30 april. Däremot är det olagligt mellan 1 maj och 30 september.
Har bilen dubbdäck måste även tillkopplat släp ha det. Vid vinterväglag får fordonet inte ha både dubbade och odubbade däck.
Montera de däck med största mönsterdjup bak för att undvika sladd vid bromsningar.
Tunga fordon omfattas inte av kraven på vinterdäck men Vägverket rekommenderar ändå att de används vid vinterväglag.
För lågt lufftryck leder till snabbare slitage, högre bränsleförbrukning och större olycksrisk. Följ rekommendationerna som finns i bilens instruktionsbok.
Allrounddäck är speciellt framtaget för fordon som används i olika typer av terräng, som lera och grus. Dessa däck får endast användas vid sommarväglag.
Källor: Vägverket och Däckbranschens informationsråd
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!