Underförstått: problemet med att folk kör av vägen eller över varandra på grund av halka är litet jämfört med hur många som dör av de däck som är till för att rädda liv. Även om ingen använde dubbdäck skulle de ökade dödstalen på grund av halkolyckor inte fördärva det positiva överskottet i dödssaldot.
"Det bästa vore naturligtvis om alla valde odubbade vinterdäck", står det i kommunens folder. Ett undantag anges: "Bor du utanför stan och kör på isiga och hala vägar, bör du använda dubbdäck." "Kör du i stadstrafik, fungerar dubbfria vinterdäck bra. Speciellt i kombination med antisladdsystem, ESP."
Ett spännande resonemang som alltså förutsätter att 1) dubbdäck endast gör nytta vid ishalka, 2) att ishalka endast drabbar dem som bor utanför stan.
I mina öron låter det som en våghalsig rekommendation från Uppsala kommun. Jag kan intyga att antisladdsystem (ESP) är en av de mest betydelsefulla tekniska landvinningarna inom bilteknik på senare år. Men det antisladdsystem är ännu inte uppfunnet som klarar sig utan friktion mellan däck och underlag. Och vem använder sin bil enbart i stadstrafik eller enbart på landsbygden?
Alla vet att ishalka kan uppstå i vilken trafikmiljö som helst och att när den kommer sker det med blixtens hastighet och att den är svår att upptäcka. I sådana lägen gäller dubbdäck, vilket talar för att sådana sannolikt gör större nytta på skånsk svarthalka än på gnistrande vintervägar i Norrland.
Dessutom är en viss andel dubbdäck i trafiken en förutsättning för att de dubbfria friktionsdäcken ska fungera. Om alla använde friktionsdäck - som Uppsala kommun förespråkar - skulle snön poleras så att det blev ännu halare och slutligen till is. Som alltså i sin tur förutsätter dubbar för säker framfart.
Jag önskar att dubbdäck inte behövdes. Jag önskar åtminstone att dubbdäck inte hade avigsidan att riva sönder asfalten. Jag önskar att vägbeläggningarna var av sådant slag att de inte lika enkelt lät sig påverkas av dubbdäcken och att dammet var av mindre hälsovådlig sort.
I rapport 543 med titeln Effekter av vinterdäck från Väg- och transportforskningsinstitutet står följande: "Slutligen kan konstateras att det finns en målkonflikt mellan nollvisionens intensioner och att spara levnadsår och samhällsekonomiska kostnader genom att minska effekterna på hälsa genom sänkt andel dubbdäcksanvändning."
Långt ifrån någon enkel avvägning alltså. Betydligt mer komplicerad än vad Uppsala kommuns kampanj gör gällande.
Eric Lund
Chefredaktör för tidningen Automobil
Chefredaktör för tidningen Automobil