stadstrafik orsakar.
Samma diskussioner finns i Sverige, framför allt i storstäderna. Det här sätter också nytt fokus på friktionsdäcken, eller de dubbfria vinterdäcken som kanske är en bättre benämning.
— Det har hänt väldigt mycket, ett dubbfritt vinterdäck i dag är något helt annat än för tio år sedan. I dag används nya kombinationer av gummiblandningar och nya typer av mönster som sammantaget ger bättre väggrepp än förr, säger Pontus Grönvall på Däckbranschens informationsråd.
Andelen dubbfria vinterdäck ligger sedan några år tillbaka rätt stabilt kring 25 procent. Alltså kör ungefär var fjärde bil med dubbfritt, men det skiljer mycket mellan olika delar av landet. I Skåne har ungefär hälften av bilarna dubbfritt, medan siffran för norra Sverige är mindre än en av tio bilar (7 procent).
Dubbfritt i Norrland
— Det borde kanske vara tvärtom, för det är egentligen i Norrland som förutsättningarna för dubbfritt finns. Där är det i stort sett konstant vinterväglag och där är skillnaden mellan dubbfritt och dubbat liten. I söder är det vanligare med blixthalka och blankis på vägen. Det är just där som dubbdäcken är bäst, säger Terje Eklund, teknisk expert på Motormännen.
Men det skiljer en hel del i kvalitet mellan olika dubbfria däck. Här gäller det att inte vara dumsnål.
Väletablerade märken
— Generellt kan man säga att man bör hålla sig till de väletablerade märkena som exempelvis Gislaved, Nokian, Continental och Michelin. De har gummiblandningar och däck speciellt framtagna för nordiska förhållanden. Köper man billigare dubbfria däck finns risken att de är framtagna för kontinentala förhållanden, säger Terje Eklund.
— Vill man köpa billigare så kan vissa regummerade däck vara bra. De görs oftare för svenska vägförhållanden. När det gäller vinterdäck stämmer talesättet att man får vad man betalar för.
De stora bildtidningarnas däcktester visar att de dubbfria vinterdäcken faktiskt kan konkurrera med de dubbade, så länge det inte är blank is på vägen. På snö och torr eller våt väg gör inte dubben någon skillnad. Dessutom kan vissa dubbfria däck vara minst lika bra, ibland bättre, än dubbdäcken på is som är ojämn.
— Men problemet är de där få gångerna när det är underkylt regn, när det ligger en våt yta på isen och det inte finns några ojämnheter på isen. Då fungerar bara dubbdäck. Om man vet att man måste åka under sådana omständigheter, då är inte de dubbfria däcken ett alternativ, säger Terje Eklund.
Is kan vara så mycket
Det är alltså just körningen på is som är problemet för de dubbfria däcken.
Men is är inte alltid en och samma sak. Isens friktion förändras bland annat med temperatur, jämnhet och luftfuktighet.
— Isbeläggningen är oftast värst tidiga morgnar och sena kvällar, innan eller efter de stora trafikströmmarna. Om det bara har kört några bilar med dubbade däck så ruggas isbeläggningen upp så mycket att även de dubbfria däcken kan få bra grepp.
Behovet får styra
Vem ska då satsa på dubbfria vinterdäck och vem behöver dubbade? Varken Terje Eklund eller Pontus Grönvall vill ge några tydliga råd.
— Här i västra Sverige är det nästan aldrig sådana förhållanden att vi behöver dubbade vinterdäck, men när det blir svåra vinterförhållanden så sker det snabbt. Och det är just vid de tillfällena som man behöver dubbade däck, säger Pontus Grönvall.
— De egna transportbehoven måste styra. Om man inte måste köra bil utan kan anpassa sin körning efter tider och väderlek så kan man ha dubbfria vinterdäck. Men om man är beroende av sin bil och vet att man måste köra tidiga
Avgör själv.