De tog genvägen till körkortet

För att undvika en utdragen och fördyrad körskoleutbildning i Uppsala tog Kristian Holmlöv och Erik Nylén tåget norrut för intensivkurs och förarprov 20 mil bort i Falun. De tycker det blev en superlösning.

Foto: Bengt Bylund

Motor2007-11-28 00:00
Erik Nylén från Björklinge och Kristian Holmlöv från Uppsala, delade lägenhet ovanpå körskolan Nordstan i Falun med med två Enköpingskillar.
Totalt tog de två 20 körlektioner, men på olika sätt. Kristian Holmlöv satsade på en intensiv repetitionsvecka med två dubbellektioner per dag. Teori och halkbana var redan avklarat. Han hade tidigare kört ett 30-tal lektioner på bilskolan i Uppsala, men kuggades vid uppkörningen i Östhammar i april.
-Jag var nervös vid uppkörningen i Östhammar och missade. I Uppsala skulle min väntan på ett nytt körkortsprov dra ut på tiden till uppemot ett halvår. Det var svårt att få hyfsade tider till nya dyra körskolelektioner för att hålla kunskaperna vid liv medan kön till uppkörningen växte, säger Kristian Holmlöv.

Erik Nylén satsade på ett lugnare upplägg med två lektioner per dag under 14 dagar kopplat med teori och halkbana. Han var upplärd av sin pappa och hade sedan 16-årsdagen mängdkört i två år, mest på landsbygden. Han behövde en sista drillning inför uppkörningen, mest i stadstrafikkörning.
- Det var främst lite beteende och tricks i dagens stadstrafik som pappa var osäker på att lära ut, men körvana hade jag så det räckte, säger Erik Nylén.
Kristin Holmlöv hade ingen att köra privat med. Han hade blivit "rattrostig" och var orolig för att tiden för mitt godkända teoriprov skulle gå ut.
- Det kändes jobbigt. Då blev farmors sponsring med idén om en veckas intensivkurs i Falun en perfekt lösning, säger Kristian Holmlöv.

Uppkörningen bokades och betaldes innan resan till Falun. Vä där var det inte självklart att han skulle få köra upp genom bilskolan. De ville inte släppa fram Kristian i "sin bil" han ansågs inte mogen. Men han kunde ju chansa som privatist.
Efter två dagar fick han lärarens godkännande och dribblades hårt resten av veckan.
Han körde med tre olika trafiklärare som alla sökte småfel. Att köra med olika personer bredvid sig gjorde honom mindre nervös.
- Före uppkörningen var jag ändå sjukt nervös, det gällde ju så mycket. Men när jag väl hälsat på inspektören släppte det. När inspektören gav mig godkänt kände jag en härlig känsla inombords. Men jag försökte vara cool och låta ledsen när jag ringde mamma Ingrid som direkt började sucka?men till slut skrek jag ut min glädje. Vi jublade ikapp i telefonen. Det var så härligt, säger Kristian Holmlöv.
Båda två tycker att de blev betydligt bättre och mer mogna förare genom intensivkursen. Och under intervjun snackades de mer om trafiksäkerhet som småknep, "blicken, planering, speglarna, ekonomi, bromssträckor" än om hästkrafter och drömmar om kommande bilköp.
- Falun låter för oss Uppsalabor som en lätt liten "håla" att köra bil i, men det är absolut ingen lätt stad att köra bil i, i stället är det trångt, många rondeller och knepigheter med många trafikskyltar, säger Kristian Holmlöv.
-Först i efterhand förstår jag att mina chanser skulle varit mycket små att ta körkort som ren privatist, säger Erik Nylén, som trots allt är lite besviken.

Han hade blivit lovat att direkt efter att han tagit körkort skulle få köra pappans nya Ford Mustang.
- Men i sommar skall det bli glida av i cabben, eller hur..., säger en lycklig Erik Nylén till sin pappa.






FAKTA

Så här mycket kostar körkortets avgifter i dag:

Körkortstillstånd: 220 kronor.
Kunskapsprov (teori): 180 kronor.
Körkortsboken: 290 kronor.
Körprovsavgift: 645 kronor.
Riskutbildning (halkbana): 1700 kronor.
Syntest: 100 kronor.
Foto till körkort: 130 kronor.
Tillverkning körkort: 120 kronor.
Övningskör-skylt: 120 kronor.
Summa tillstånd: ca 2405 kronor.
Körskola, pris 45 min 1 lektion, c.a 450 kronor.

Tillkommer för privatist:
Handledarkurs (för två): 700 kronor.
Handledarbevis (länstyr): 120 kronor


Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!