Dags att ställa på bilen

Har du haft bilen avställd under vinterhalvåret? Då är det kanske dags att ställa på den igen. Nytt för i år är att Vägverket tar ut en avgift.

Foto: Scanpix

Motor2008-05-08 10:46
För att du ska kunna köra bilen måste den vara påställd. Det innebär att du som ägare måste ha en trafikförsäkring och betala fordonsskatt för bilen. Du kan börja använda bilen direkt från påställningsdatumet, men tänk på att du måste ha ett bevis om påställning med dig när du kör. Beviset får du från Vägverket, antingen via fax, e-post eller brev. Du kan inte begära påställning från ett datum bakåt i tiden, utan påställningen gäller från och med den dag Vägverket registrerar din anmälan. I normalfallet är det den dag som anmälan kommer in eller det datum framåt i tiden som du angett i din anmälan.

Från och med 1 januari i år är påställningar avgiftsbelagda. Avgiften är 50 kronor och tas ut samtidigt som fordonsskatten. Någon avgift tas inte ut för bilar som ställs på för första gången. Du kan ställa på din bil på tre olika sätt - via internet, via Vägverkets servicetelefon eller skriftligen på ditt registreringsbevis.

För att du ska kunna ställa på bilen måste det finnas en trafikförsäkring i vägtrafikregistret. Om bilen varit påställd tidigare har Vägverket i normalfallet redan en uppgift om en vilande försäkring. I så fall aktiveras den och Vägverket meddelar ditt försäkringsbolag när bilen ställs på. Har du ingen trafikförsäkring måste du kontakta ditt försäkringsbolag och teckna en försäkring innan du anmäler att du vill ställa på bilen.

I samband med att du ställer på bilen måste du betala fordonsskatt. Skatten måste vara betald senast tre veckor från den dag du ställde på bilen. I vissa fall får du inte använda bilen trots att den ställts på. Det gäller om bilen har körförbud på grund av utebliven kontrollbesiktning eller användningsförbud på grund av obetald fordonsskatt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!